MITROPOLIT JOANIKIJE: Verujemo da se Lovćenska kapela, iako je porušena – na nebo vaznela

V. K.

28. 07. 2022. u 17:31

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije služio je na Ivanovim koritima podno Lovćena pred hramom Preobraženja Gospodnjeg, u blizini ostataka razorene Njegoševe lovćenske kapele Svetog Petra Cetinjskog molebni kanon Cetinjskom Čudotvorcu, objavio je sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Верујемо да се Ловћенска капела, иако је порушена – на небо вазнела

Foto: V. K.

Sasluživalo mu je cetinjsko sveštenstvo i sveštenomonaštvo, uz molitveno učešće vernog naroda među kojim su bili i predstavnici svetorodne loze Petrovića Njegoša. Ovom službom završen je okrugli sto posvećen pedesetoj godišnjici razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu koji je juče održan u podgoričkom sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja. Nakon Bogosluženja, Mitropolit Joanikije je rekao da smo se nakon pedeset godina od rušenja lovćenske kapele i razaranja groba Njegoševa sabrali da produžimo delo branitelja kapele.

- Bilo ih je veoma mnogo. Ne možemo ih sve nabrojati. Ali, moramo pomenuti mitropolita Danila Dajkovića i najuglednije profesore, književnike, umetnike, mislioce koji su stali na stranu crkve na Lovćenu i amaneta Njegoševog. Sabrali smo se na ovom razorenom kamenju Lovćenske kapele da proslavimo njenog nebeskog pokrovitelja Svetoga Petra Cetinjskoga, da njegovu svetost prizovemo da idemo pravim Božjim putem. Ali da prizovemo i duh velikog Petra Drugog Petrovića Lovćenskog Tajnovidca, duhovnog učitelja, ne samo Crne Gore nego i celog srpstva i celog slovenstva, rekao je mitropolit Joanikije, dodajući da je razaranje Njegoševe kapele događaj koji potresa našu savest i da smo se stoga setili svih nesrećnih okolnosti koje su dovele do rušenja Lovćenske kapele.

Foto: V. K.

- Razmatrali smo na okruglom stolu taj događaj i sa istorijske i sa verske i sa etičke i sa metafizičke strane. I čini nam se kao da smo samo načeli tu temu. Naravno, to će biti tema kojom ćemo se i u budućnosti baviti, jer verujemo da se Lovćenska kapela, iako je porušena – na nebo vaznela. I da je stekla nebesko dejstvo, što vidimo po mnogim kapelama koje su se podigle u poslednjih dvadesetak godina, naročito. Naravno, treba se setiti i onih prvih, koje su podignute pre četrdeset godina, rekao je on.

Dodao je da se u poslednjih dvadeset godina desilo čudo.

- Njegošev duh je prizvao graditelje novih crkava na mnogim meridijanima, ne samo u Crnoj Gori nego i u ostalim srpskim zemljama i dijaspori. Svetost Njegoša i njegove kapele deluje svuda, naglasio je mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)