TEMELJI VLADE PUCAJU? Otimači hramova prete nepoverenjem Abazoviću i rušenjem izvršne vlasti

V. KADIĆ

04. 07. 2022. u 07:52

NAJAVA premijera Dritana Abazovića da će vrlo brzo na sednici Vlade biti prihvaćen usaglašeni tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom izazvala je pometnju u partijama bivšeg režima, nacionalnim organizacijama i kod analitičara!

ТЕМЕЉИ ВЛАДЕ ПУЦАЈУ? Отимачи храмова прете неповерењем Абазовићу и рушењем извршне власти

Foto: V. Kadić

Na udaru se našlo priznanje osmovekovnog kontinuiteta SPC u Crnoj Gori, kao i odredba prema kojoj državni organi u hramovima i manastirima ne mogu preduzimati bezbednosne mere bez odlaganja crkvenih organa.

Garantovanje nepovredivosti svojine i državnine nad već upisanim verskim objektima, što se među crnogorskim ekstremistima doživljava kao "krađa kulturne baštine i nacionalnog identiteta". U ovaj front aktivno su se uključili i oni koji su izopšteni iz pravoslavne vere, a pre dve godine prizivali i juriše i otimačinu hramova SPC, da bi sada zapretili čak i rušenjem Vlade.

- Ukoliko se premijer Dritan Abazović i njegovi ministri drznu da usvoje ugovor sa SPC u sadržaju koji smo svi videli, ne postoji ni zrnce logike i političkog i bilo kojeg drugog opravdanja da ova vlada opstane - ocenio je predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava Miodrag Vlahović, bivši ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici.

KONTINUITET

ADVOKAT Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić izjavio je da se ugovorom između države i crkve ili bilo koje verske zajednice i države niti uspostavlja niti prekida kontinuitet, niti ugovor može da utiče na to.

- Ovim ugovorom se ne uspostavlja kontinuitet SPC, ona ga već ima. SPC postoji od 1219. godine - kategoričan je Kavarić.

Najglasniji u kritikama su dvojica ministara iz SDP-a Ranko Krivokapić i Raško Konjević, dok logistiku dobijaju iz parlamenta od ideoloških saboraca iz redova Socijaldemokrata.

- Ako ovakav izdajnički ugovor bude usvojen, pozivamo sve državotvorne partije da podrže našu inicijativu i izglasaju nepoverenje Abazovićevoj vladi - poručuju danima iz SD.

Politički analitičar Zlatko Vujović, kritikujući premijerovu posetu Beogradu dodao je da vladajuća većina neće moći da preživi potpisivanje ovakvog ugovora sa "Crkvom Srbije".

HAJKA NA VULINA

IZJAVA ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina da posetu premijera Crne Gore ne doživljava kao istorijsku, ali i da sve one koji su glasali u crnogorskom parlamentu "za to da je Srbija genocidna država treba da bude sramota", izazvala je salve uvreda DPS i njenih saveznika.

- Za one koji do sad nisu čuli argumente zašto je za Crnu Goru dobar "Otvoreni Balkan", samo neka čitaju Aleksandra Vulina - poručio je poslanik DPS Andrija Nikolić, dok je Ivan Vujović (SDO) dodao da je "to ta Vučićeva evropska Srbija na koju se moramo navići".

Socijaldemokratska partija pokrenula je inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore ukoliko Temeljni ugovor bude usvojen na Vladi. U međuvremenu pojavila se disharmonija, lider DPS Milo Đukanović pozvao je na što hitnije potpisivanje ovog dokumenta, dok njegovi "belvederci" poručuju da spremni su da učine sve samo da se ugovor ne overi jer bi to značilo "pad i okupaciju Montenegra".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)