ESKOBAR U OBRAĆANJU SENATU: Sankcije ostaju opcija u borbi protiv korupcije

Novosti online

16. 02. 2022. u 17:36

SPECIJALNI izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je borba protiv korupcije važan izazov širom regiona, ističući da sankcije protiv pojedinaca uključenih u korupciju i destabilizirajuće akcije ostaju opcija.

ЕСКОБАР У ОБРАЋАЊУ СЕНАТУ: Санкције остају опција у борби против корупције

Foto N. Skenderija

On je na sednici Odbora za spoljne poslove Senata rekao da kineska „kreditna zamka“ nigde nije vidljivija nego u Crnoj Gori, prenosi portal RTCG.

Senatorka Džin Šahin smatra da u regionu ima napretka, ali i puno razloga za brigu. Ona je pozdravila „Otvoreni Balkan“, ističući da treba jačati saradnju u regionu.

– Mir je ranjiv, treba ga čuvati i jačati evroatlanstki kurs u regionu – rekla je Šahin na sednici Odbora za spoljne poslove.

Senator Ron Džonson je kazao da su zabrinuti zbog uticaja Kine u regionu.

– Moramo jačati mir i stabilnost – kaže Džonson.

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da SAD jačaju partnerstvo sa zemljama u regionu, posebno u sferi ekonomije. Kazao je da se osnažuje ekonomski dijalog za Crnom Gorom.

– Potrebno je jačati borbu protiv korupcije, jer je to važno za sve ljude u regionu – rekao je Eskobar.

On je kazao da će integracija u EU važan faktor koji pokreće reforme.

– Nekad i težak kompromis jeste važan za napredak. Upozoravamo sve koji se uključuju u korupcionaško, kriminalno delovanje, biće posledica. Sankcije su već uvođene, početkom januara uvedene su Miloradu Dodiku i još jednom broju sa njim povezanih lica – kazao je Eskobar.

On je posebno upozorio na negativan uticaj Kine i Rusije u regionu.

– Naš posao još nije završen – rekao je Eskobar.

Eskobar je posebno upozorio da Kina koristi predatorske kredite da širi svoj uticaj u regionu. Naveo je da Kina stvara „dužničke zamke“ i da to nigde nije vidljivije nego u Crnoj Gori.

Najviše diskusuje tokom sednice odbora bilo je posvećeno aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na poštovanje Dejtonskog sporazuma.

(IN4S)

BONUS VIDEO - DARKO ŠARIĆ: Od lisica do nanogice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UMRO BRANO MIĆUNOVIĆ