(UZNEMIRUJUĆE) UBIJENA ZAŠTIĆENA VRSTA: Dramatično upozorenje ekologa iz Pljevalja - retka čaplja nađena mrtva (FOTO)

M. S.

03. 02. 2022. u 18:20

- NAŠE volontere danas su obavestili građani da se pored dvorišta Osnovne škole „Boško Buha" nalazi uginula siva čaplja.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) УБИЈЕНА ЗАШТИЋЕНА ВРСТА: Драматично упозорење еколога из Пљеваља - ретка чапља нађена мртва (ФОТО)

NVO Breznica

Izlaskom na teren zajedno sa pripadnicima policije i Veterinaske ambulante uverili smo se da je ptica izmasakrirana i da su vidljive povrede celog tela, krila i donjih ekstremiteta, kljuna.

Ovo je u četvrtak popodne saopšteno iz NVO Breznica u Pljevljima.

- Radilo se o jednoj od oko šest čaplji koje su primećene i koje su se kretale od ušća Breznice, prema samom centru grada i koje su građani sa oduševljenjem posmatrali i fotografisali. Međutim, danas prilikom vršenja uviđaja na licu mesta, bilo je mučno posmatrati tužna dečija lica koja su nemo posmatrala leš uginule ptice koji se našao na putu do škole. Želimo da verujemo de je ova čaplja uginula od posledica smrzavanja i nemanja hrane, a ne da ju je ubio neki neodgovorni građanin - poručuju iz iz NVO Breznica.

Radi se o vrsti koja je u preletu kroz ove krajeve i Crnu Goru i koju je verovatno prethodno lepo vreme zavaralo, zbog čega je jedno jato izostalo i odlučilo da prezimi na obali jezera ili reke Ćehotine. Nažalost, nalet ekstremno hladnog vremena ih je iznenadio, kažu iz NVO Breznica, uz napomenu da su se poslednjih dana, u gradu okovanim ledom i snegom, u samom centru i reci Breznici pojavile neke, za to podneblje, neobične vrste ptica.

- Građani su bili u prilici da vide da su se u reonu rijeke Breznice u gradskom parku i nizvodno duž celog toka pojavile čaplje, patke, rode, sove i druge vrste kojih ranijih godina nije bilo, bar ne u ovom broju. Ranijih godina je bila prava retkost videti neku od ptica koje su u preletu pa čak i one koje gnezde u našim krajevima da se slobodno i bez straha kreću u blizini kuća i ljudi. Molimo građane da ne uznemiravaju i ne plaše ptice koje vide na teritoriji grada. Apelujemo budite humani, posmatrajte ptice, nahranite ih, snimajte ih i čuvajte. Nahranite psa lutalicu ili napuštenu mačku iz vaše ulice i tako učinite dobro i humano delo, jer su ova nemoćna bića u ovim uslovima osuđeni na biološki nestanak bez pomoći čoveka - mole ekolozi iz Pljevalja.

BONUS VIDEO - REZULTAT VELIKE LJUBAVI I POSEBNOG UMEĆA: Kako dresirati ptice grabljivice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!