EPIDEMIJU PUSTITI DA SE SAMA UMIRI: Različiti stavovi unutar struke o aktuelnim epidemiološkim propisima protiv korone

I. D. STOJADINOVIĆ

24. 01. 2022. u 07:20

NA apel lekara u Kliničkom centru Crne Gore Nemanje Radojevića, da nadležni obustave testiranje na virus korona, ukinu samoizolaciju i mere protiv širenja zaraze, jer, kako tvrdi, omikron soj to dozvoljava, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović odgovorila je da nije saglasna sa stavom da treba ukinuti testiranje i samoizolaciju.

ЕПИДЕМИЈУ ПУСТИТИ ДА СЕ САМА УМИРИ: Различити ставови унутар струке о актуелним епидемиолошким прописима против короне

Foto ijzcg.me

Radojević smatra da bi trebalo omogućiti povratak normalnom životu, obustaviti testiranje, samoizolaciju i ukiniti mere protiv virusa korona, jer, kako smatra, omikron to dozvoljava. Kako ocenjuje, na taj način će se otkloniti hronični panični strah od korone kod naroda koji nesumnjivo postoji, a dokaz je, navodi, preopterećenost primarnog nivoa zdravstvene zaštite, gde se, po definiciji, javljaju lakši slučajevi od kojih većini i ne treba lekarska pomoć.

- Testiranje na 30 odsto pozitivnih rezultata i 1.500 pozivitnih svakog dana - besmislica! Desetine hiljada pozitivnih, sa stopom teško obolelih od 0,4 odsto - besmislen strah od preopterećenosti bolnica. Samoizolacija - besmislica kod ovakvog stepena kontagioznosti omikrona - ističe Radojević.

Nemanja Radojević, Foto Printskrin gov-me

Kada je reč o uslovima za prelazak granica, kako objašnjava, restriktivnom politikom od importacije novih slučajeva iz inostranstva štiti se onda kada je stopa incidencije neuporedivo niža od drugog područja, a ne obratno ili pak kada su te stope slične.

- Kolege moraju shvatiti da za klasične protivepidemijske mere više nema mesta i da je trenutak da se epidemija pusti da se sama umiri, kao što je krenula svojim prirodnim tokom. Kolektivni globalni imunitet ne možemo i nećemo dostići dominantno zbog klasnih razlika, a za očekivati je da se vremenom stvore novi sojevi, tako da vakcinaciju i dalje treba apsolutno promovisati, prvenstveno zbog starih i hroničnih bolesnika, ali se vratiti normalnom životu - zaključio je Radojević.

Po rečima ministarke zdravlja, zdravstvene vlasti moći će da revidiraju meru zabrane izvođenja muzike u lokalima ukoliko dođe do pada broja zaraženih.

- Iako ima elemenata koji mogu biti prihvatljivi, naš stav je u skladu sa stavom sa visokih, relevantnih medicinskih adresa i mi ćemo ga njemu i prilagođavati. Ukoliko trend na tom nivou bude u tom smeru, mi ćemo ga pratiti. Nama se pokazalo da mere daju rezultat - kazala je Jelena Bojović Borovinić.

Jelena Borovinić Bojović, Foto gov-me

OMIKRON ZNAČI KRAJ?

DIREKTOR IJZCG Igor Galić pre nekoliko dana komentarisao je najave svetskih stručnjaka da omikron možda znači kraj pandemije, te kazao da ovo što se trenutno dešava liči na jedan tok epidemije, gde se iscrpljuju ljudski resursi i gde virus može da mutira usled velikog broja novozaraženih. Ipak, kako je istakao, nije poželjno oslanjati se na takva verovanja i pretpostavke, jer je "vrlo neizvesno ono što će se u budućnosti desiti".

BEZ POPUŠTANjA DO 3. FEBRUARA

AKTUELNE mere podrazumevaju obavezno posedovanje kovid potvrde za prelazak granice, ulazak u tržne centre, ugostiteljske objekte i igraonice. Nošenje maski je obavezno u svim zatvorenim prostorijama, a ograničenja postoje i kod javnih okupljanja, privatnih proslava i prisustvovanja različitim događajima, a zabranjeno je i izvođenje muziku uživo. Ove mere, po poslednjoj odluci zdravstvenih organa, biće na snazi sve do 3. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri