OMIKRON "KNJIŽI" 80 ODSTO ZARAŽENIH: Pred kovid-ambulantama i laboratorijama redovi pacijenata formiraju se i pre otvaranja

B. RADIVOJEVIĆ

22. 01. 2022. u 07:00

ČAK 80 odsto novoinficiranih u Srbiji zaraženo je omikron sojem, ali laboratorijski podaci Medicinskog fakulteta u Beogradu pokazuju da je još u cirkulaciji i delta virus, koji se registruje u 20 odsto slučajeva. Zato je samolečenje, kako upozoravaju lekari kliničari, u ovom slučaju posebno rizično, jer niko ne zna kojim sojem je inficiran niti da li će naoko blage tegobe naprečac da se drastično pojačaju.

ОМИКРОН КЊИЖИ 80 ОДСТО ЗАРАЖЕНИХ: Пред ковид-амбулантама и лабораторијама редови пацијената формирају се и пре отварања

Foto N. Živanović

Za samo 20 dana, omikron je "obrnuo igricu", jer je još koliko za Novu godinu delta bila dominantan soj kod nas, i izazivala je 80 odsto infekcija. Pored ova dva soja, i sezonskog gripa, sada imamo i preklapanje korone i influence, odnosno bolest nazvanu - flurona.

Dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kaže da je zasad registrovan jedan slučaj ukrštanja ova dva virusa kod istog pacijenta, ali očekuje da će sigurno biti još flurone.

Sve to epidemiološku situaciji čini nepovoljnom, s tendencijom da i na zvaničnoj skali pređe u - tešku. Za tri dana laboratorijski je potvrđeno više od 52.500 infekcija koronom. Redovi ispred kovid-ambulanti se ne smanjuju, iako prema proceni epidemiologa na pregled dođe tek svaki treći ili četvrti inficirani.

Srbija je sad u trećoj nedelji petog talasa, a iz iskustva drugih zemalja se vidi da je udar najjači u petoj i šestoj sedmici. I naši epidemiolozi očekuju povećanje broja inficiranih, posebno po završetku raspusta, i povratku sa skijališta.

Sa porastom broja inficiranih u apsolutnim brojevima, registruje se i konstantan rast procenta pozitivnosti na testovima.

Snežana Jovanović, rukovodilac laboratorije "Vatreno oko" u UKCS, kaže da je početkom decembra osam do 10 odsto uzoraka bilo pozitivno na PCR testu. Krajem prve nedelje januara taj procenat se "popeo" na 42-43 odsto, a poslednja tri dana pozitivno je od 50 do 54 odsto ukupnog broja obrađenih uzoraka.

U bolnicama u kovid-sistemu slika je još bolja nego ukupna epidemiološka situacija u zemlji. Broj hospitalizovanih pacijenata se povećava, ali najveći pritisak u ovom talasu epidemije još trpe domovi zdravlja i laboratorije.

U Kraljevu je dupliran broj pacijenata na Infektivnom odeljenju. Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja bolnice "Studenica" rekao je da još nisu popunjeni kapaciteti: 25 postelja je slobodno, a na lečenju je 41 pacijent.

- Svi hospitalizovani imaju tešku kliničku sliku. To su osobe u osmoj i devetoj deceniji života sa teškim bolestima, neregulisane hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularni bolesnici i kad se pojavi kovid kod takvih bolesnika, ona bude znatno teže nego kod mlađih osoba - rekao je Parezanović, navodeći da je 115 radnika Opšte bolnice van stroja: 14 lekara i 80 medicinskih sestara inficirano je koronom.

BLAGI PAD BROJA NOVOINFICIRANIH

U SRBIJI je juče registrovan blagi pad broja novoinficiranih. Virus je potvrđen kod 16.403 osobe, što je za 700 manje nego dan ranije. Manje je i testiranih, za oko 2.000, ali broj preminulih posle dužeg vremena juče se popeo na 30. Na respiratorima je 113 pacijenata od ukupno 2.729 hospitalizovanih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?