PASOŠI U ZAMENU ZA RADNA MESTA: Program ekonomskog državljanstva produžen za godinu, kriterijumi stroži, a kotizacija veća

I. D. STOJADINOVIĆ

18. 01. 2022. u 07:39

VLADA je krajem 2021. odlučila da za godinu dana produži program ekonomskog državljanstva, odnosno, izdavanje crnogorskih pasoša u zamenu za investiranje u neki od razvojnih projekata iz oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede.

ПАСОШИ У ЗАМЕНУ ЗА РАДНА МЕСТА: Програм економског држављанства продужен за годину, критеријуми строжи, а котизација већа

Foto arhiva

U Ministarstvu ekonomskog razvoja ističu da su kriterijumi sada stroži, povećana je kotizacija za 100.000 evra, a ukupna vrednost svih planiranih projekata koji bi trebalo da se realizuju zahvaljujući prodaji pasoša je oko 450 miliona evra, te u Vladi očekuju da otvore do 2.200 novih radnih mesta.

U resoru na čijem čelu je Jakov Milatović naglašavaju da bi Program ekonomskog državljanstva trebalo posmatrati kao podršku završetku razvojnih projekata. Ističu da su kriterijumi sad stroži, te da veruju da će se uspešno izbeći svi rizici koje program donosi.

- Od nosilaca odobrenih razvojnih projekata se očekuje dostavljanje bankarskih garancija na prvi poziv kao dodatni oblik obezbeđenja pravovremene realizacije projekata. Ta obaveza do sad je važila samo za neke projekte. Što je još važnije, Vlada je povećala kotizaciju za 100.000 evra po aplikantu što će biti iskorišćeno za podršku aktivnostima novoosnovanog Fonda za inovacije - kazali su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Uslovi iz produženog programa podrazumevaju da neće biti odobravanja novih projekata, dok će svi investitori u roku od mesec dana morati da dostave Vladi bankarsku garanciju u vrednosti od 50 odsto investicija. Uz to, aplikanti će za državljanstvo, osim 100.000 evra koje su do sada morali da uplate u poseban Fond za razoj nerazvijenih opština, od sada morati da izdvoje dodatno 100.000 evra i za Fond za inovacije.

Foto Privatna arhiva

Da je program u prethodnom periodu sprovođen netransparentno, te da je je ustaljena loša praksa donošenja pravno nevaljanih rešenja nadležnog ministarstva, već duže vreme upozoravaju u NVO CEGAS. U toj organizaciji veruju da će produženje programa loše uticati na Crnu Goru i zaključuju da Vlada ovim želi da isključivo i samo privuče strane investitore i da je novac jedini pokretač produženja ovakvog načina dodeljivanja državljanstva.

Ipak, u Vladi su sigurni da će kroz transparentnu primenu programa ekonomskog državljanstva, u skladu sa najboljim standardima i uz poštovanje preporuka EU, uspešno izbeći sve povezane rizike.

- Očekujemo da implementacija odluke omogući ostvarivanje direktnih prihoda za budžet Crne Gore u prosečnom iznosu od nekih 45.000 evra po jednoj prijavi za državljanstvo uz dodatnih 200.000 evra koji će biti uplaćeni na namenske račune i biti iskorišćeni za podršku regionalnog i razvoja inovacione delatnosti - poručuju iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Foto gov-me

BRISEL PROTIV PROGRAMA

NAKON odluke crnogorske vlade da produži za godinu program ekonomskog državljanstva, oglasili su se i iz Evropske komisije. Kako su poručili, žale zbog takve odluke te će pratiti realizaciju programa.

- Takve šeme nose moguće rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala. Komisija će nastaviti da pomno prati sprovođenje šeme sve dok se ne ukine - poručili su iz EK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna