GLUME ISTRAGU DA BI POKRILI MILA I BLAŽA: AFERA “Pandorini papiri” i dalje trese Crnu Goru - pred tužiocem saslušana direktorka MANS

M. S.

15. 10. 2021. u 08:38

SVE što Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore radi u slučaju "Pandorinih papira" jeste fingiranje istrage i izviđaja sa ciljem da zatvori taj predmet i nađe način da predsedniku Milu Đukanoviću omogući da sakrije šta se zaista nalazilo iza skrivenih transakcija i kompanija!

ГЛУМЕ ИСТРАГУ ДА БИ ПОКРИЛИ МИЛА И БЛАЖА: АФЕРА “Пандорини папири” и даље тресе Црну Гору - пред тужиоцем саслушана директорка МАНС

Porodica Đukanović / Foto B. P.

Ovo je pred specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem izjavila Vanja Ćalović Marković, direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković, koja je nedavno u TV debati dobro preznojila Katnića.

SDT formiralo je prošle nedelje predmet zbog toga što su se Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom. Tada je SDT najavilo da će će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti.

Ćalović-Markovićeva je rekla da su njene tvrdnje o fingiranju istrage zasnovane na javnim izjavama Katnića kako je on pratio skrivene trastove - odnosno poverilačke transakcije Đukanovića još od 2012. iako je u tom periodu bio na funkciji sudije Apelacionog suda. Istakla je da je saslušanje hir Katnića i da nije bilo nikakvog razloga da je zovu na saslušanje, s obzirom na to da im je rekla da nema ništa više informacija da im da u odnosu na one koje su već objavljenji u sklopu istraživačke priče.

- Sva dokumentacija kojom raspolažemo nalazi se na našem sajtu - kazala je Ćalović Markovićeva. - Vlasnik dokumenata je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara. Mi smo pregledom tih dokumenata našli podatke vezane za skrivene trastove i kompanije Mila i Blaža Đukanovića, i nakon toga tražili smo da nam konzorcijum da ta dokumenta da ih koristimo za izradu naše priče. Tužilaštvu smo dali dovoljno podataka da bi moglo da isprati trag novca. Dali smo im ime osobe, čak i pasoš osobe koja je upravljala skrivenim kompanijama i trastovima, dali smo im adresu kancelarije u Švajcarskoj, u kojoj se nalazi kompletna finansijska dokumentacija i dali smo im podatke na osnovu kojih mogu doći do žiro računa Blaža Đukanovića

SALIVEN: MALI DEO IMOVINE

- Afera "Pandorini papiri" su u stvari "vrh ledenog brega" za ljude poput Mila Đukanovića, ocenio je za Portal RTCG jedan od osnivača Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), koji je izdavač "Pandorinih papira", Dru Saliven.

- Đukanović je radio sa brojnim vrlo neprozirnim jurisdikcijama poput Dubaija. On je prijatelj sa mnogim poznatim ličnostima iz sfera organizovanog kriminala i pranja novca. On zna kako sakriti novac. Uvek je bio prilično oprezan. Rekao bih da vidimo mali procenat njegove imovine - kazao je Saliven.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)