BLAŽA KREDITIRA FIRMA BEZ RADNIKA: Pandora papiri pokazuju - posao sina predsednika Crne Gore finansirala britanska firma

V. KADIĆ

11. 10. 2021. u 08:38

BRITANSKA kompanija Deltagrip Trading LLP, koja je finansirala firmu "DGT Energu LLP" Blaža Đukanovića, sina predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, prijavila je u martu ove godine da je imala obrt od 439,5 miliona dolara. Interesantno je da ova kompanije nema zaposlenih.

БЛАЖА КРЕДИТИРА ФИРМА БЕЗ РАДНИКА: Пандора папири показују - посао сина председника Црне Горе финансирала британска фирма

Blažo Đukanović

To pokazuje finansijska dokumentacija do koje je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije - Lupa u okviru globalne istrage o ofšor poslovima pod nazivima "Pandora papiri". Lupa navodi da je Deltagrip registrovan u Londonu - za trgovinu naftom, a da su njeni krajnji vlasnici kroz ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva hrvatski konsultanti Verdan Perše i Jasminko Umićević.

- Ofšor firma Victoria Bridge Finance sa Britanskih Devičanskih ostrva, čiji je vlasnik Blažo Đukanović, zajedno sa Arcola International LTD takođe sa Britanskih Devičanskih ostrva, u Londonu je 28. juna 2012. do 20. juna 2013. pozajmila oko 52.000 funti od kompanije Deltagrip, u dolarima, funtama i francima, sa kamatnom stopom od četiri odsto. U isto vreme, 46.000 funti DGT Energy LLP pozajmila je svom osnivaču, Victoria Bridge Finance LTD, čiji skriveni vlasnik je sin predsednika države Mila Đukanovića, po kamatnoj stopi od dva odsto - ukazuje Lupa. Victoria Bridge Finance LTD je svojoj ćerki kompaniji iz Londona 2016. dugovala oko 132.500 evra.

Krajem marta 2019, iz poslednjeg finansijskog izveštaja DGT Energy LLP se vidi da nije platila svoje dugove, niti je naplatila potraživanja. U februaru 2020. pokrenuta je dobrovoljna likvidacija firme i ona je prestala da postoji 22. septembra. Pravna savetnica u Agenciji za socijalnu pravdu Ines Mrdović kazala je da sam finansijski izveštaj ne sadrži detaljnije podatke o poveriocima i dužnicima, već su oni sakriveni iza ukupne cifre.

- Ono što treba naznačiti jeste da iza tih cifara može biti sakrivena bilo koja firma ili bilo koje lice. Imajući u vidu da se radi o kompaniji u vlasništvu lica, za koja je otkriveno da su opraštali dugove firmi sina crnogorskog predsednika registrovanoj u ofšor zoni, za tužilaštvo bi trebalo da bude indikator da se usmeri ka njoj - ocenila je Mrdovićeva. - Imajući u vidu da su "Pandora papiri" otkrili da su Đukanovići osnivali firme u ofšor zonama, svi napori tužilačke organizacije trebalo da budu usmereni na otkrivanje takvih tragova, jer će, pravno posmatrano, samo takvi dokazi moći da potvrde neosnovano bogaćenje.

KATNIĆ UVERAVA, GAZDA ĆUTI

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić (na slici) saopštio je da tužilaštvo ima kapacitete da pravovremeno dobije informaciju o poslovanju kompanija u inostranstvu i da će sve biti detaljno ispitano. Istraživači iz Lupe pokušali su da dobiju odgovor od sina predsednika Crne Gore, kao i na pitanje - da li je kompanija "Deltagrip" iz Londona, koja je imala obrt od preko 439,5 miliona dolara, prebacivala novac još nekim inostranim kompanijama koje se povezuju sa porodicom Đukanović, ali odgovor nije stigao do objave istraživanja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)