RADNICI ČEKAJU BANKROT VEKTRA BOKE: Na potezu je privredni sud, vlasnik prodao imovinu i sebi dao pozajmice

V. V.

28. 09. 2021. u 23:59

HOĆE li Vektra Boka otići u klasičan stečaj kroz bankrot biće poznato nakon 11. novembra za kada je u Privrednom sudu u Podgorici zakazano ročište na kome će biti raspravljano o ovoj mogućnosti.

РАДНИЦИ ЧЕКАЈУ БАНКРОТ ВЕКТРА БОКЕ: На потезу је привредни суд, власник продао имовину и себи дао позајмице

Foto: V. Vujnović

Bankrot je rešenje za radnike čija potraživanja tada dospevaju u prvi isplatni red ali i za Upravu prihoda koja onda brže može naplatiti svoja potraživanja. Iz Uprave prihoda i carina i podnet predlog koji omogućava poveriocima da zatraže uvođenje klasičnog stečaja kroz bankrot ako dužnik ne postupa po planu ili postupa suprotno planu reorganizacije.

Zbog neizmirenih potraživanja nekadašnji radnici "Vektra Boke" protestvuju svakodnevno ispred hotela "Plaža" još od 5. Avgusta. Radnicima koji su bili angažovani u tom preduzeću od uvođenja stečaja od 1. septembra nisu produženi ugovori o radu. Poslodavac im je isplatio samo zarade za vreme od maja do avgusta, a duguje im za plate od novembra 2019. do maja 2021.godine.

Prethodni stečajni postupak, podsetićemo uveden je u junu na osnovu dospele, a neizmirene obaveze prema Upravi prihoda, koja iznosi 1,028 miliona evra. Uprava prihoda je u obrazloženju navela da stečajni dužnik ne postupa po usvojenom planu reorganizacije.

Stečaj kroz reorganizaciju uveden je 2015. Sličan se plan reorganizacije primenjuje od februara 2017. I pored prodaje imovine u vrednosti od oko deset miliona evra, Vektra Boka nije u predviđenom vremenu isplatila obaveze prema radnicima niti obaveze za poreze i doprinose. Umesto toga, deo novca od prodaje imovine pozajmljen je drugim firmama u vlasništvu Dragana Brkovića ili članova njegove porodice.

VLASNIK U PRITVORU OD AVGUSTA

Brković i njegovi sinovi kao i izvršni direktor Vektra Boke Milić Popović, u pritvoru su od kraja avgusta,osumnjičeni da su preko firmi čiji su vlasnici prilikom privatizacije i reorganizacije počinili brojne malverzacije.

V.V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna