"OSVEŽENA" VLADA DO 2024: Okosnica parlamentarne većine u Crnoj Gori napravila skicu rekonstrukcije

E. V. N.

22. 09. 2021. u 21:47

PREMIJER Crne Gore Zdravko Krivokapić prihvatio je rekonstrukciju svog kabineta, najavljujući da bi nova, "osvežena" vlada trebalo da traje do sledećih parlamentarnih izbora 2024. godine.

ОСВЕЖЕНА ВЛАДА ДО 2024: Окосница парламентарне већине у Црној Гори направила скицу реконструкције

Foto Z. Đurić

Saopštavajući svoj predlog rekonstrukcije, Krivokapić je najavio da će rekonstruisani kabinet imati tri potpredsednika, koji će biti na čelu ministarskih resora, pri čemu bi aktuelni vicepremijer Dritan Abazović dobio funkciju prvog potpredsednika. Resori koji su se, kako Krivokapić ocenjuje, pokazali kao preobimni sa "aspekta njihove funkcionalnosti", biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika vlade i paralamentarne većine.

Saopštenjem premijera Krivokapića ozvaničena je rekonstrukcija crnogorske vlade, započeta sporazumom Demokratskog fronta i Demokrata, ali i nagovešten izlaz iz političke krize koja traje gotovo od njenog formiranja. Kako stvari stoje, tačka će biti stavljena i na najave njenog rušenja koje su dolazile najčešće iz Demokratskog fronta, ali u poslednje vreme i iz tabora pokreta URA. Pretkorak za "renoviranje" vlade, kako je nagovešteno, biće izbor tužilačkog saveta, a prioritet kasnijeg rada biće usvajanje već pripremljenih zakona.

Novi kabinet, kako poručuju iz parlamentarne većine, biće "skrojen" na osnovu postizbornog trilateralnog sporazuma koji su septembra prošle godine potpisali Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, kao i daljem pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Ovakvu platformu obnove izvršne vlasti potvrdio je u sredu i Aleksa Bečić, šef crnogorskog parlamenta. Sumirajući pred novinarima godinu dana rada Skupštine Crne Gore, on je rekao da je sporazum koji su potpisala trojica lidera pobedničkih koalicija posle prošlogodišnjih izbora za Demokrate "sveto pismo" i osnova za sve buduće procese.

- Rekonstrukcija vlade svuda u svetu je uobičajen proces i on se ne doživljava dramatično - podsetio je Bečić.

Prvi čovek parlamenta poručio je i da se i u rekonstrukciji računa na pokret URA Dritana Abazovića, za koji kaže da "nije izostavljen ni u jednom saopštenju povodom najavljene rekonstrukcije", ali i da su vrata izvršne vlasti otvorene i za manjinske stranke.

Oglasila se i Božena Jelušić iz vladajuće koalicije "Crno na bijelo", koja je rekla da ne podržava "političku vladu", kao i da će o predlogu premijera Zdravka Krivokapića odlučivati organi njihove stranke, iz koje su poslate poruke da je rekonstrukcija Vlade moguća samo na ekspertskom nivou i to na osnovu sporazuma iz 9. septembra prošle godine, koji je bio okvir za formiranje i funkcionisanje Vlade.

ĐUKANOVIĆ POVREDIO USTAV?

USTAVNI odbor Skupštine Crne Gore podržao je predlog SNP za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav. Protiv su bili članovi DPS i Liberalne partije. U DPS ovu inicijativu su doživeli kao "mržnju", optužujući aktuelnu vlast za sva dešavanja vezana za ustoličenje mitropolita Joanikija. Ustavom Crne Gore je predviđeno da postupak za utvrđivanje da li je predsednik povredio Ustav može pokrenuti Skupština, a odluku donosi Ustavni sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna