"ČUVAMO SVETINJE ZA NAŠE POTOMKE!" U manastiru Savina proslavljen Dan srpskog jedinstva, služen parastos junacima iz Boke (FOTO)

V. V.

15. 09. 2021. u 16:54

POVODOM Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zavijorile su se mnoge trobojke u Herceg Novom a u manastiru Savina služen je parastos rodoljubima iz Boke palim u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

ЧУВАМО СВЕТИЊЕ ЗА НАШЕ ПОТОМКЕ! У манастиру Савина прослављен Дан српског јединства, служен парастос јунацима из Боке (ФОТО)

Foto: V.V.

- Njih na Savini ujedinjuje i spaja slavna prošlost - rekao je konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović.

Foto: V.V.

- Srpska vojska je noseći trobojku na današnji dan pre 103 godine izvršila proboj Solunskog fronta  što je naznačilo i ubrzalo okončanje Prvog svetskog rata na čitavom evropskom kontinentu. Taj veliki vojnički uspeh predstavlja deo pobede koja je donela mir i slobodu čitavoj Evropi. Junačka srpska vojska je u svojim redovima imala više hiljada boraca iz Boke Kotorske i Crne Gore - podsetio je Dojčinović i istakao da srpski  narod i danas daje doprinos boljoj budućnosti i razvoju čovečanstva sa svojim istaknutim naučnicima, umetnicima, ali i sportistima i sa jasnom željom za opšti napredak mir i bolju budućnost za sve ljude na svetu.

Foto: V.V.

- Budimo dostojni svojih predaka, jer nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva i slobode za koju su se oni   borili, bila je jedna od  Dojčinovićevih poruka.

Počast Bokeljima dobrovoljcima koji su se borili pod trobojkama srpske i crnogorske vojske iskazao je i Mirko Mustur, predsednik UO Matice Boke.

- Rodoljubi Boke od Paštrovića do Sutorine  dali su  doprinos  u borbi za oslobođenje i ujedinjenje za krst časni i slobodu zlatnu... Brojem od 25 hiljada popunili su i ojačali Prvu i Drugu srpsku armiju - podsetio je Mustur i s poštovanjem  izdvojio  dvojicu znamenitih Novljana  Mirka Komnenovića i Špira Poznanovića "ljude koji su svo svoje znanje, energiju i patriotizam uložili u organizovanje i okupljanje dobrovoljaca".

Foto: V.V.

- Zato kada se spomenu Cer i Kolubara, stradanje civila u Mačvi, odbrana Beograda, herojska borba kod Mojkovca i austrougraski juriš na Lovćen i prvo rušenje Njegoševe kapele, golgota preko Albanije, isceljujući  Krf i tužno Vido, i slavni početak oslobođenja koji danas obeležavamo, setimo se i dobrovoljaca iz Boke koji su se najčasnije odužili svom narodu - poručio je Mustur.

"Čuvamo naše, za potomke"

Prema rečima predsednika SO Herceg Novi Ivana Otovića, danas se proslavlja  i jedinstvo naroda koji je bez obzira na današnje granice povezan, ima zajedničko  istorijsko sećanje i  nasleđe koje niko ne može da oduzme. I prošlogodišnje litije  pokazale su da u srpskom  narodu postoji ta nit da se brani ono što je sveto, identitet i istorija.

Foto: V.V.

-Bez obzira na političke i ideološke  razlike mi se moramo okupiti oko naše zastave, jer ako nismo zajedno i ako smo razjedinjeni lako ćemo biti plen stranim zavojevačima... Ne ugrožavamo nikoga  samo ne damo na sebe. Čuvamo naše, za nas i za naše potomke, zaključio je Otović. 

Skupu je prisustvovao potpredsednik Opštine Kotor Siniša Kovačević.

BONUS VIDEO Srpska trobojka - Manastir Iznad Sv. Stefana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić