DOBILI U RATU IZGUBILI U MIRU: I posle više decenija pojedini Nikšićani potražuju konfiskovanu imovinu

V. KADIĆ

14. 09. 2021. u 07:35

DECENIJE su prošle od kraja Drugog svetskog vrata kada je komunistička vlast u Crnoj Gori konfiskovala imovinu brojnim njenim žiteljima, pa i jednom broju Nikšićana.

ДОБИЛИ У РАТУ ИЗГУБИЛИ У МИРУ: И после више деценија поједини Никшићани потражују конфисковану имовину

Foto V. K.

Pravda u mnogim familijama nikada nije zakucala na vrata, pa potomci i danas traže ono što je njihovim precima nekada pripadalo.

Takva sudbina zadesila je i Miodraga Rojevića.

- Oduzeta su nam 362 rala zemlje na Pac polju koju su naši preci zaradili na pušku skadarsku, bregalničku i sa drugih ratišta. Moj đed Boško Rojević se iz Amerike vratio u Crnu Goru da bi kao dobrovoljac pošao na Skadar, zajedno ratovao u crnogorskoj vojsci.

Kralj Nikola je svim tim herojima darovao zemlju koju su nam 1945. oteli komunisti, i ona do danas nije vraćena. Plodnu zemlju nikada nismo mogli koristiti, generacije pored nje prolaze, gledaju sa tugom, kao i danas. Došlo je vreme da se svode računi i zemlja vrati onima kojima i pripada - kaže, za "Novosti", Rojević.

Naš sagovornik dodaje da je reč o velikoj i vrednoj parceli u jednom komadu.

- A mi nemamo metra kvadratnog jer je sve prepisano na državu! Papiri o našem vlasništvu postoje u arhivu na Cetinju. Nadamo se da ćemo se dogovoriti sa nadležnima, a ako to izostane bićemo primorani da blokiramo svako korišćenje parcele. Kao što su rešili mnoga druga slična pitanja poput Valdanosa mogu i ovo naše - kategoričan je Rojević.

Miodrag Rojević, Foto V. K.

I Nikšićaninu Draganu Lučiću u Pac polju nikada nije vraćeno 15 rala zemlje.

- DPS vlast se prema velikom broju građana odnosila maćehinski.

Došlo je vreme da se ovaj veliki problem reši. Moja porodica je na jedvite jade uspela da vrati kuću, ali ne i zemljište.

I sad, kada nogom kročim u dvorište stojim na tuđoj zemlji - priča ogorčeni Lučić.

Boro Belada podseća da restitucija imovine nije pitanje pravne osnove već političke volje.

- Ovde nije tema imovina, već pitanje privatnog vlasništva.

Restitucija znači pravična nadoknada, ali to pravično možemo da precrtamo - poručuje Belada.

 

ZAKON O POVRAĆAJU

CRNA Gora je u martu 2004.godine usvojila Zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju. Ovaj zakon je revidiran tri godine kasnije. Njime se regulišu uslovi, način i postupak za vraćanje vlasničkih prava i drugih imovinskih prava, kao i kompenzacija bivšim vlasnicima za prava koja su oduzeta od njih za dobrobit javnosti, državne, društvene ili kooperativne svojine. U vreme vladavine režima Mila Đukanovića imovina je vraćena i obeštećena uglavnom partijskim poslušnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)