"ČIŠĆENJE" PRE PREBROJAVANJA: Vlada uputila poziv za javnu raspravu o radnoj verziji nacrta zakona o popisu stanovništva

V. KADIĆ

15. 09. 2021. u 07:45

MINISTARSTVO finansija i socijalnog staranja uputilo je poziv za javnu raspravu o radnoj verziji nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini.

ЧИШЋЕЊЕ ПРЕ ПРЕБРОЈАВАЊА: Влада упутила позив за јавну расправу о радној верзији нацрта закона о попису становништва

Foto V. Kadić

Javna rasprava će trajati dvadeset dana od dana objavljivanja poziva. Pre ovog poziva Uprava za statistiku je pripremila nacrt Zakona o popisu.

Socijalistička narodna partija izrazila je zabrinutost jer se u veliki i važan projekat kao što je popis ulazi bez plana aktivnosti. Poslanik te partije Dragan Vukić smatra da Monstat svojim odnosom prema popisu pokazuje da nije dorastao zadatku.

- Bio je dužan da već pripremi sve procesne radnje za održavanje popisa jer je ovo popisna godina, a proces je budžetiran. Da bi se popis sproveo valjano, neophodno je uključiti ozbiljne i profesionalne ljude, formirati radna tela, izraditi softver za unos podataka... Sve to ne može se sprovesti sa isluženim kadrovima DPS-a čiji je jedini cilj da nanesu što veću štetu državi - zaključuje Vukić.

U međuvremenu, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je postupak za razrešenje direktorke Monstata Gordane Radojević, partijskog vojnika DPS zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti u radu.

Tim povodom reagovali su iz DPS-a.

- U trenutku kad Evropska unija upozorava da im Vlada Crne Gore nije dostavila nacrt Zakona o popisu stanovništva, kao i da ih niko nije informisao o preduzetim koracima u organizaciji popisa, ministar finansija Milojko Spajić smenjuje direktoricu Monstata samo zato što je radila svoj posao i poštovala pravila struke i međunarodne standarde - saopštio je član Izvršnog odbora te partije Aleksandar Pavićević.

Jovan Vučurović, Foto DF

Razlozi za smenu direktorke Monstata, za Dragana Koprivicu, direktora Centra za demokratsku tranziciju (CDT) su fiktivni.

- Radi se o političkom uticaju. Cilj je da se i Zakon o popisu i popis odigraju za četiri meseca što je nemoguće. Nije ispoštovana evropska obaveza. Eurostat nije dobio nacrt zakona na mišljenje, nadam se da će ona biti ispoštovana. Postoji i konferencija evropskih statističara, koja kaže, ne popis u doba parlamentarnih izbora, ne u doba lokalnih izbora. Mi već imamo mogućnost da imamo popis u tri ili pet opština. Ne preporučuje se popis u doba bilo koje nestabilnosti, a mi je imamo - kazao je Koprivica.

- Jedina pozitivna stvar je što je, ipak, raspisana javna rasprava.

ZAKON SE MORA POŠTOVATI

POSLANIK Demokratskog fronta Jovan Vučurović je kategoričan da se popis mora održati ove godine jer je zakonom tako predviđeno.

- Čudi me ovoliki otpor bivšeg režima i njihovih partnera iz "druge familije" da se popis održi, čime pokazuju da nisu zainteresovani da se ispunjavaju zakonske obaveze, već da ostanu rezultati sa popisa iz 2021. koji su bili plod pritisaka, ucena i falsifikata - izjavio je Vučurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu