DRAGINJA BI DA IZMESTI USTOLIČENJE JOANIKIJA U PODGORICU: Sramne reči poslanice Socijaldemokratske partije

Novosti online

04. 09. 2021. u 20:20

NEĆEMO dozvoliti da Joanikije, koji je biran u Beogradu, bude ustoličen u slobodarskom, istorijskom Cetinju, simbolu državnosti Cetinja i crnogorskog naroda, poručila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

ДРАГИЊА БИ ДА ИЗМЕСТИ УСТОЛИЧЕЊЕ ЈОАНИКИЈА У ПОДГОРИЦУ: Срамне речи посланице Социјалдемократске партије

Foto: V.K.

Vuksanović – Stanković je za Radiosarajevo.ba komentarisala današnja dešavanja na Cetinju kada je došlo do incidenata i napetosti uoči za sutra najavljenog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

- Mogli ste videti da je danas bilo velikih tenzija na Cetinju. Tenzije se osećaju i dalje u vazduhu. Naime, mimo dozvola komunalne policije Cetinje bila je postavljena zaštitna ograda na Dvorskom trgu. Zaštitna ograda je uklonjena, a kordoni policije su ovde. Znamo da Vladom Crne Gore, a preko crkve Srbije, upravlja zvanična Srbija. Ne daj Bože, eventualnim sukobima u Crnoj Gori želi se skrenuti pažnja sa tamošnjih afera i priznanja (tzv.) Kosova - kazala je Vuksanović Stanković, prenosi CdM.

Dodala je da, i dalje pozivaju na mir i toleranciju, te se nadaju da će se sve završiti u dobroj atmosferi.

- Videćemo kojim putem će dalje ovo ići. U suštini, ono što je sigurno jeste da crnogorski narod, i svi kojima je Crna Gora, u srcu neće dozvoliti okupaciju Crne Gore. Ustoličenje Joanikija na Cetinju bi značilo ponavljanje 1918. godine, samo u drugom pakovanju - kazala je ona.

Ona je istakla je da se i „građani Crne Gore, koji se osećaju kao Srbi, danas stide ovog dešavanja i ustoličenja Joanikija na Cetinju.“

Najodgovornijim, kako kaže, smatra Vladu Crne Gore, premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Dritana Abazovića.

- Sergej Seklović, ministar unutrašnjih poslova je izdvojio mišljenje na sednici Veća za nacionalnu bezbednost. Zajedno sa direktorom policije nije mogao da garantuje bezbednost nijednom građaninu i novinaru danas na Cetinju. Dakle, odgovornost snose Vlada Crne Gore sa Krivokapićem i Abazovićem na čelu. Odgovornost snosi i Joanikije koji ovde igra političku i asimilatorsku igru. To mu crnogorski narod dopustiti neće. Pozivima sve na mir i toleranciju, da dostojanstveno branimo naše crnogorske svetinje, Cetinjski manastir, ugled i ponos Crne Gore - kazala je Vuksanović Stanković.

Na pitanje u kojem pravcu može da eskaliraju ovi događaji Vuksanović Stanković je poručila:

- Ukoliko Vlada Crne Gore i Joanikije žele mir u Crnoj Gori premestiće ustoličenje Joanikija u Podgoricu. Ukoliko žele sukob, insistiraće da to bude na Cetinju. A ja vam tvrdim da narod neće dozvoliti da se to desi na Cetinju”, poručila je „prčevito“ poslanica SDP-a.

(IN4S)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!