KINEZI ODUZELI DUŠU TARI: MANS tvrdi da je bivša vlast prikrivala kršenje zakona tokom izgradnje auto-puta

V. K.

17. 08. 2021. u 08:38

PODACI koje je obelodanio Nacionalni savet za borbu protiv korupcije na visokom nivou otvorili su priču, ali i sumnju da je prethodna vlada Duška Markovića od samog početka izgradnje auto-puta Bar-Boljare, na deonici Smokovac - Mateševo u dužini od 41 kilometar, bila detaljno upoznata sa devastacijom Tare.

КИНЕЗИ ОДУЗЕЛИ ДУШУ ТАРИ: МАНС тврди да је бивша власт прикривала кршење закона током изградње ауто-пута

Foto MANS

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštavaju da dokumentacija pokazuje da je bivša vlast aktivno radila na prikrivanju kršenja zakona od strane kineske kompanije CRBC, istovremeno "obmanjujući javnost kako je sve u redu sa izgradnjom auto-puta".

- S druge strane, devastacija Tare je nastavljena i nakon imenovanja vlade Zdravka Krivokapića, u kojoj ni nakon devet meseci nemaju odgovore na ključna pitanja u vezi sa auto-putem. Podsećamo, MANS je devastaciju Tare zabeležio prvi put snimcima iz drona krajem 2018. godine, dok podaci koji su sada objavljeni pokazuju da je prethodna vlada najmanje godinu dana ranije imala informaciju da se iskopi iz tunela deponuju direktno u Taru, da se njeno korito izmešta, da se iz njega nelegalno vadi šljunak, te da se otpadne vode ispuštaju direktno u reku - navode iz MANS.

Oni optužuju prethodnu vlast da se, kršeći Ustav Crne Gore, koji svakom građaninu garantuje blagovremenu informaciju o stanju životne sredine, oglušila i na Arhusku konvenciju, ali i čitav niz domaćih propisa.

Iz ove NVO ukazuju da su resorni ministri održivog razvoja i saobraćaja iz Markovićeve vlade ostali dosledni u prikrivanju podataka čak i kada je devastacija postala predmet razmatranja Evropske komisije, Evropskog parlamenta i samog Uneska.

BEZ OZBILjNOG PLANA ZAŠTITE

MANS upozorava da od ministra ekologije Ratka Mitrovića nisu čuli bilo kakvu ozbiljnu informaciju o planu zaštite reke Tare ili pojačanom inspekcijskom nadzoru, "dok u međuvremenu CRBC u koritu Tare nastavlja da se ponaša kao da je Duško Marković još premijer."

- Slična situacija je i sa ministarstvom kapitalnih investicija koje je odabralo "zavet ćutanja" i javno saopštilo da se ο kršenjima zakona i mogućoj korupciji neće govoriti dok se postojeća deonica ne završi - kažu u ovoj NVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna