"DANI BEOGRADA" U ZNAKU DESPOTA STEFANA: Tradicionalna manifestacija od 16. do 19. aprila, evo šta nas sve očekuje

M. S.

13. 04. 2021. u 12:37

MANIFESTACIJU "Dani Beograda" obeležiće dodela nagrada za 2019. i 2020. godinu, otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, kao i niz izložbi i programa.

ДАНИ БЕОГРАДА У ЗНАКУ ДЕСПОТА СТЕФАНА: Традиционална манифестација од 16. до 19. априла, ево шта нас све очекује

Foto: Arhiva "Novosti"

Posetioci će uz pomoć stručnjaka moći da vide razne programe poput omaža Marku Popoviću, izložbu "Pozdrav iz Beograda - Beograd na razglednicama", kao i postavke posvećene Momi Kaporu i graditeljima Novog Beograda.

Za posetioce će biti otvorena vrata Muzeja grada, Konak kneginje Ljubice, Muzej Paje Jovanovića, Muzej Jovana Cvijića, Spomen-muzej Ive Andrića.

- Imaćemo čitav niz upečatljivih priča, a posebna je poseta Hramu Svetog Save, kao i spomeniku Stefanu Nemanji, gde će moći da se čuju priče o njemu, istoriji Srbije i srpskog naroda.

Biće 15. aprila u 12.00 u Starom dvoru osvrt na veliko i značajno delo Marka Popovića "Svet srednjovekovnih utvrđenja, gradova i manastira" - rečeno je na predstavljanju programa manifestacije.

Foto: Arhiva "Novosti"

Prvi put i Istorijski muzej Srbije biće deo "Dana Beograda", koja će se publici predstaviti odabirom brojnih razglednica na kojima je prikazan društveni, kulturni i politički život glavnog grada, čije je otvaranje zakazano za 16. april. Na izložbi "Graditelji Novog Beograd" biće oživljen period od 11. aprila 1948. kada su se skupile prve radne akcije za izgradnju novog dela glavnog grada.

KAPOROVA ZADUŽBINA

GRAD ove godine započinje radove na objektu u Karađorđevom parku, koji će postati zadužbina istaknutog književnika i slikara Mome Kapora. U njemu će se održavati izložbe, književne večeri i predstave u okviru malog amfiteatra na otvorenom.

"Dani Beograda" biće završeni otkrivanjem Spomenika despotu Stefanu Lazareviću autora akademskog vajara Svetomira Arsića Basare.

- Trenutno se odvijaju završni radovi na platou na uglu ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Ako je neko zaslužio da ima spomenik u Beogradu, onda je to despot Stefan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a