MERMER "OSVEŽEN" I OKREČEN U BELO: Komunalci obojili tri skulpture na Savskom keju kod Sajmišta

S. VIDAČKOVIĆ

21. 07. 2020. u 01:14 >> 01:14

TRI mermerne skulpture koje se nalaze kod Sajmišta, na potezu između Brankovog mosta i Gazele, prekrečene su belom farbom!

МЕРМЕР ОСВЕЖЕН И ОКРЕЧЕН У БЕЛО: Комуналци обојили три скулптуре на Савском кеју код Сајмишта

Foto: K. Mihajlović

Kako smo nezvanično saznali, radnici JKP "Zelenilo Beograd" su, u okviru redovnog održavanja ovog dela savskog šetališta, pre izvesnog vremena očistili ove skulpture od nataloženih nečistoća i ofarbali ih belom bojom, pa one sada imaju "osvežen" izgled. U pitanju su dela vajara Đorđija Crnčevića "Dve glave 2", Venije Vučinića Turinskog "Korablja", i "Emancipacija forme" Ane Bešlić, koji na ovom mestu stoje još od osamdesetih godina prošlog veka.

Prema rečima vajara Dragoslava Krnajskog, ovakvo "održavanje" figura je nedopustivo, jer mermer mora da zadrži svoj prirodan izgled, te mu nije neophodno "čišćenje".

- Pre nekoliko dana, šetao sam pored Save i video da su skulpture prekrečene - kaže, za "Novosti", Krnajski.

- Komunalne ekipe su verovatno sređivale taj deo keja, pa im je rečeno da pomenute figure "dovedu u red". Stvar je vrlo jasna, u pitanju je mermer koji mora da zadrži prirodan izgled materijala, bez obzira na to što se godinama nalazi napolju. Ovakve aktivnosti, čak i iz najbolje namere, zaista su nedopustive, jer se održavanje skulptura mora prepustiti stručnjacima i konzervatorskom nadzoru.

Reporteri "Novosti" u ponedeljak su se na ovom delu Savskog keja uverili da su tri figure zaista prekrečene, te se na njima još vide tragovi svežeg premaza. Da je na delima istaknutih umetnika zaista bilo intervencija, potvrdio nam je i radnik "Zelenila" koji je u blizini zalivao travu.

Foto: K. Mihajlović

"Dve glave 2"

- Sa skulptura smo skinuli talog prljavštine i mahovine koja se tu nakupila, kao kad se inače "šmirglaju" predmeti sa nataloženom prljavštinom. Posle toga, figure su prekrečene belom bojom - kratko nam je rekao komunalac.

Foto: K. Mihajlović

"Emancipacija forme"

Iz "Zelenila" u ponedeljak nismo dobili odgovor na pitanja kada su i zašto skulpture prekrečene, da li je to rađeno pod nečijim nadzorom, te da li mermerna dela uopšte smeju da budu tretirana belom bojom. Kontaktirali smo i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ali nismo saznali da li su upoznati sa ovom "intervencijom".

Foto: K. Mihajlović

JAVNI PROSTOR

DRAGOSLAV Krnajski podseća da ova postavka na otvorenom datira iz osamdesetih godina prošlog veka. Tada je, kaže naš sagovornik, nastala ideja skulptura u javnom prostoru, kada je kej pored Save, na novobeogradskoj strani ulepšan sa ove tri figure domaćih vajara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere