PLAFON "PAO" NA STANARE: Za obrušavanje fasade u Ulici Milana Uzelca odgovorna stambena zajednica

A. Z. K.

31. 08. 2023. u 20:21

NIJE retkost da se komšije slože i dogovore da urede fasade višespratnica o zajedničkom trošku.

ПЛАФОН ПАО НА СТАНАРЕ: За обрушавање фасаде у Улици Милана Узелца одговорна стамбена заједница

Foto: Printscreen

Međutim, ako se dogode neke nepredviđene okolnosti, pa se deo termoizolacije obruši, odgovorni postaju oni koji su želeli da svoj prostor srede. Pre desetak dana na desetogodišnjaka pao je deo plafona u pasažu između dve zgrade u zemunskoj Ulici Milana Uzelca, a prema rečima nadležnih, odgovornost je "pala" na stambenu zajednicu.

Otplata radova na rate

GRAĐANI se često odlučuju da sami prikupe novac i srede svoje višespratnice jer su radovi posredstvom "Gradskog stambenog" po pravilu značajno skuplji nego kod privatnika.

- Naše preduzeće za radove velikog obima pruža višegodišnje garancije i nudimo mogućnost otplate radova na 60 mesečnih rata. Kada se posao završi troškovi se izmiruju preko uplatnica JKP "Infostan tehnologije" - rekli su u JP "Gradsko stambeno".

U toku prošle nedelje na dete se obrušio deo termoizolacije u prolazu između dva ulaza. Srećom, dečak je zadobio samo lakše telesne povrede. Kako su tada ispričali pojedini stanari, plafon je već neko vreme bio "načet", pa je bilo pitanje kada će da se obruši. U JP "Gradsko stambeno" rekli su nam da su oni u prethodnih deset godina nisu imali nijednu prijavu sa ove adrese koja se odnosila na pasaž zgrade.

- Sa nama su kontaktirali tek nakon što je plafon pao na dete - rekli su nam u "Stambenom". - Stručne službe su odmah izašle na teren, ogradile prolaz kako neko ponovo ne bi bio povređen. Posle toga, obijeni su svi delovi za koje je postojala mogućnost da otpadnu. Na terenu su naše ekipe saznale da su stanari u sopstvenoj režiji angažovali izvođača radova. Kako mi nismo dobili prijave, odgovornost za ovaj događaj može biti isključivo na stambenoj zajednici.

Osim ekipa "Stambenog" na teren su prethodne nedelje izašli i građevinski inspektori Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju. Njih stanari nisu zvali, ali su pokrenuli postupak po službenoj dužnosti.

- Inspektor je na terenu zatekao traku oko pasaža, i uklonjene delove fasade. Nije uspeo da stupi u kontakt sa upravnikom stambene zajednice pa je ostavljen poziv kako bi se utvrdile sve činjenice i okolonosti o ovom slučaju. Postupak inspekcijskog nadzora i dalje je u toku. Održavanje prolaza u kom je otpao deo termoizolacije, u nadležnosti je stambene zajednice. Postavljanja termoizolacije mogu se izvoditi na osnovu prethodno pribavljenog Rešenja o odobrenju izvođenja radova - rekli su nam u Seketarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)