SREĐENO POSUĐE IZ 16: VEKA: Stručnjaci Zvoda za zaštitu spomenika kulture restaurirali 13 keramičkih predmeta starih više stotina godina

A. Z. K.

31. 08. 2023. u 20:42

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture Beograda u toku ove godine realizuje program konzervacije i restauracije arheoloških predmeta koji su nađeni na tlu prestonice.

СРЕЂЕНО ПОСУЂЕ ИЗ 16: ВЕКА: Стручњаци Звода за заштиту споменика културе рестаурирали 13 керамичких предмета старих више стотина година

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Do sada je sređeno 13 keramičkih posuda koje potiču iz perioda 16. i 17. veka.

Restauraciju i konzervaciju predmeta sprovodi Zavod zahvaljujući sredstvima koja je obezbedio gradski Sekretarijat za kulturu. Predmeti koji su očišćeni pronađeni su na lokalitetima u užem centru Beograda.

Iskopavanje kod Skupštine

ARHEOLOZI već nekoliko meseci tragaju za istorijskim predmetima i nasleđem u blizini Doma Narodne skupštine. Ovde su pronađeni ostaci kuća s početka 20. veka, a ispod njih je sloj iz 19. veka. Pre dva veka na ovom mestu nalazila se utrina, vašarište i stočna pijaca. Arheolozi su stigli i do poznorimskog sloja iz 3. i 4. veka, a očekuju da će tu biti pronađeni ostaci rimske nekropole.

- Najbrojniji su krčazi i bokali u kojima se nekada čuvala, ali i iz kojih se pila voda - rekli su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. - U manjem procentu zastupljeni su lonci za čuvanje zrnastih ili nekih drugih namirnica. Pronađen je i pehar za vodu ili vino, jedan komad tegle za čuvanje kašaste hrane u kom je možda nekada čuvan džem, med ili kiselo mleko. Arheolozi su pronašli i dve činije za posluživanje jela na trpezi.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Posuđe koje je korišćeno pre nekoliko vekova je bilo jednobojno, a pojedini sudovi imaju na sebi talasaste linije. Međutim, jedan bokal se izdvojio u ovom posuđu. On ima glazuru, a i bio je ukrašen oslikavanjem i kako kažu u Zavodu, ovo je jedinstven predmet koji je pronađen u Beogradu.

- Ovi predmeti pripadaju kuhinjskom posuđu koje je bilo karakteristično za dorćolske kuće u vreme osmanske vladavine Beogradom - rekli su u Zavodu. - Predstavljaju prelaznu etapu proizvodnje između srednjeg veka i narodnog grnčarstva modernog doba. Iz tradicionalnih oblika razvili su se novi, koji su opstali sve do danas i neretko ih možemo sresti u starim seoskim domaćinstvima pod drugim nazivima u zavisnosti od regiona.

BONUS VIDEO:

KINESKINjA OSVOJILA INTERNET: Devojčica od 5 godina izvodi akrobacije na motoru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)