BEOGRAD DOBIJA ENERGETSKOG MENADŽERA: Počinje kontrola potrošnje - cilj smanjenje troškova, ali i ekološki efekti

S.V.

28. 02. 2023. u 11:10

KAKO bi se obezbedila racionalna potrošnja energije u objektima prestoničke uprave, te preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, na poslednjoj sednici Skupštine Beograda usvojena je Odluka o uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta.

БЕОГРАД ДОБИЈА ЕНЕРГЕТСКОГ МЕНАЏЕРА: Почиње контрола потрошње - циљ смањење трошкова, али и еколошки ефекти

Foto: Milena Anđela

U naredna dva meseca, prvi čovek prestonice trebalo bi da imenuje članove gradskog Odbora za energetsku efikasnost i energetskog menadžera. Energetski menadžer biće zadužen da prati i beleži načine korišćenja i količine upotrebljene energije, predlagaće mere energetske efikasnosti i radiće druge poslove iz te oblasti za sva zdanja za koje Grad plaća troškove energije. Onaj ko bude izabran na ovu funkciju, mora da poseduje licencu iz oblasti energetike javnog sektora, koju izdaje resorno ministarstvo. Imaće mandat od dve godine, dok će članovi Odbora na tom mestu biti duplo duže.

Ova odluka doneta je na osnovu Uredbe Vlade Srbije i Zakona o energetskoj efikasnosti prema kojima sve lokalne samouprave, u kojima živi više od 20.000 stanovnika, postaju obveznici sistema energetskog menadžmenta.

- Uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta treba da proizvede ekonomske, socijalne i ekološke efekte - piše u Odluci. - Ekonomski efekti ogledaju se u smanjenju potrošnje u javnom sektoru, što dovodi do umanjenja troškova energije koji se podmiruju iz gradskog budžeta. Povećanje korišćenja lokalnih resursa obnovljivih izvora energije i kombinovanje proizvodnje toplotne i elektirčne energije omogućava dopunske budžetske prihode, što dovodi do stvaranja ekonomski održive lokalne energetike.

Umanjena potrošnja energije u javnom, privatnom i komercijalnom sektoru doprinosi oslobađanju energetskih kapaciteta i dostupnosti za veći broj korisnika.

- Sprovođenjem mera energetske efikasnosti u stambenom fondu doprinosi kvalitetnijem pružanju komunalnih usluga i komfora, što pozitivno utiče na stanovanje, odnosno obavljanje komercijalne delatnosti.

Energetski menadžer će gradonačelniku podnositi godišnji izveštaj o realizovanoj uštedi na teritoriji Beorada koji će biti prosleđen u nadležno ministarstvo, a vodiće računa i o unosu podataka u informacioni sistem grada i republike, koji će biti specijalizovan za praćenje i analizu potrošnje energije u javnim objektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Kako je legendarni Bata Živojinović dobio nadimak Životinja