ČARAPANI UŠTEDELI NA GREJANJU: Kruševac već drugu godinu uspešno sprovodi projekat energetske efikasnosti

S.BABOVIĆ

25. 02. 2023. u 06:15

NOVI ugovori o nabavci i ugradnji solarnih panela potpisani su u petak u Gradskoj upravi, čime će još osam domaćinstava u Kruševcu dobiti šansu da uštedi na grejanju.

ЧАРАПАНИ УШТЕДЕЛИ НА ГРЕЈАЊУ: Крушевац већ другу годину успешно спроводи пројекат енергетске ефикасности

Foto:GU Kruševac

 Vrednost ovih ugovora iznosi 3,3 miliona dinara. Projekat energetske efikasnosti već se drugu godinu realizuje na teritoriji Kruševca i to sa jednakim učešćem Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne samouprave. Samo je tokom prošle godine sanirano 77 objekata, 19 kotlova, dve toplotne pumpe, dok je na 56 objekata je zamenjena stolarija.

Među njima su i Mićići iz "Bronksa", koji su odavno želeli da zamene dotrajalu stolariju na svom stanu.

- Stvarno smo mnogo dobili na izolaciji, toplije je naravno, a i estetski bolje izgledaju i stan i cela zgrada - kaže Kruševljanin Milutin Mićić.

Porodica Stanković, koja živi u Omladinskoj ulici, od prošle godine se greje na gas.

- Zamenili smo kotao na ugalj, koji je zahtevao dosta posla oko loženja, dok sada imamo daljinsko grejanje - priča Gordana Stanković. - Sve je mnogo jednostavnije, jer je "na dugme".

JEDNOSTAVAN POSTUPAK PRIJAVE

UŠTEDA energije, manji računi za grejanje - osnovni su motivi za prijavu. U lokalnoj samoupravi tvrde da je postupak prijave jednostavan, da se potrebna dokumentacija može obezbediti za najduže pola sata, kao i da je uslov svih uslova da je objekat legalizovan.

Interesovanje za bolju izolaciju kuća i stanova ne jenjava. Prošle godine prijavilo se 98 potencijalnih korisnika programa, a sredstva su dobili svi sa potpunom dokumentacijom.

- Subvencije iznose od 35 do 50 odsto ukupno potrebnih sredstava po prijavi - pojašnjava gradonačelnica Jasmina Palurović. - Ukupna vrednost subvencija koje su Grad i Ministarstvo izdvojili za zamenu stolarije, kotlova i toplotnih pumpi je 9,5 miliona dinara, po 50 odsto Grad i Ministarstvo. Najviše je zainteresovanih za zamenu stolarije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)