ZALOŽILI REVU DA POMOGNU LAZAREVCU: Pred odbornicima bila i odluka o stavljanju dve palilulske parcele pod hipoteku

A. Z. K.

23. 02. 2023. u 07:45

PRED odbornicama se u utorak na Sednici skupštine grada našla i jedna neuobičajena odluka. Grad je odlučio da zemljište u Krnjači založi u ime dugovanja koje JPKP "Lazarevac" ima prema Ministarstvu finansija, tačnije Poreskoj upravi. Ovo je izazvalo i veliku pažnju opozicionih odbornika, koji sumnjaju da bi na ovaj način moglo da se stvori plodno tlo za korupciju ili da ovo zemljište bude prodato.

ЗАЛОЖИЛИ РЕВУ ДА ПОМОГНУ ЛАЗАРЕВЦУ: Пред одборницима била и одлука о стављању две палилулске парцеле под хипотеку

Foto: Privatna arhiva

Kako se navodi u dokumentu o kom su odbornici odlučivali, hipoteka bi bila stavljena na dve parcele poznatije kao bara Reva koje zajedno imaju 384.071 metara kvadratnih. Kako se navodi u dokumentu, opština Lazarevac obratila se Gradu sa molbom da im pomognu oko regulisanja duga ovog opštinskog preduzeća.

Dugovanje koje Ministartsvo potražuje od JPKP "Lazarevac" nastalo je u periodu od 2010. do 2020. godine. Međutim, ovo preduzeće već par godina izmiruje obaveze Poreskoj upravi, pa su na taj način uspeli da dobiju mogućnost reprograma.

Postavlja se pitanje kako se zbog duga jednog opštinskog preduzeća, kao zalog daje parcela sa druge opštine. Kako je za "Novosti" objasnio predsednik GO Lazarevac Bojan Stević, po zakonu sva imovina u prestonici u 17 opština je u vlasništvu grada dok su opštine samo korisnici tog zemljišta.

- Mi smo se obratili gradskim institucijama da nam pomognu u izmirivanju ovog dugovanja. Na teritoriji naše opštine veliki deo zemljišta je u vlasništvu države, ali one parcele koje su gradske nemaju dovoljno veliku vrednost da bi se stavile u zalog Poreskoj upravi kao garancija. S obzirom na to da se već par godina izmiruju obaveze na vreme dobili smo mogućnost da uđemo u reprogram - objašnjava Stević.

Iako se u dokumentu o kom su odlučivali odbornici navodi da "gradonačelnik u ime Grada potpisuje založnu izjavu o zasnivanju hipoteke na nepokretnostima". Prvi čovek prestonice Aleksandar Šapić je rekao da nije upućen u ovaj proces. On je odgovorio i na sumnje opozicionih odbornika koji smatraju da će se na ovaj način otvoriti put za korupciju i da će ove parcele biti prodate.

- Verovatno su procenili da je tako najlakše. Siguran sam da to nije baš tako kako navode u tim uprošćenim tumačenjima, da je neko smislio da da hipoteku da bi se sutra to zemljište prodalo. Ako je tako neko smislio, moram priznati da je to prilično glupo - rekao je Šapić.

REVA MESTO "BORBE"

PRE tri godine Reva je postala poznata javnosti kada su se građani borili da sačuvaju ovaj prostor. Krajem 2020. godine JKP "Gradska čistoća" tražilo je mišljenje Sekretarijata za zaštitu životne sredine da na ovom prostoru naprave odlagalište i postrojenje za skladištenje i tretman neopasnog otpada. Ovo je izazvalo veliko negodovanje nekoliko udruženja građana koji su uspeli protestima da stopiraju ovaj projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024