ZA OBNOVU ULICA - MILIJARDA: Ove jeseni grade se i rekonstruišu mnogobrojne saobraćajnice u svim delovima grada, od centra do oboda

V.N.

24. 10. 2022. u 09:11

OVE jeseni, počela je rekonstrukcija brojnih ulica širom Beograda. Novim rebalansom budžeta, koji su na prethodnoj sednici usvojili gradski odbornici, za asfaltiranje i presvlačenje saobraćajnica biće izdvojeno milijardu dinara iz prestoničke kase.

ЗА ОБНОВУ УЛИЦА - МИЛИЈАРДА: Ове јесени граде се и реконструишу многобројне саобраћајнице у свим деловима града,  од центра до обода

Foto D. Milovanović

Sve dok vremenske prilike to budu dozvoljavale, odnosno do poslednje nedelje novembra, putari će biti na terenu.

Deo Ulice kneza Miloša, jedne od žila kucavica celog grada, bio je prvi na redu za obnovu. Desne trake u oba smera, od Nemanjine ka Mostaru, dobile su novo ruho. Takođe, ekipe JP "Putevi Beograda" kažu da je nedavno završeno asfaltiranje u Vojvode Micka Krstića na Karaburmi, Marka Čelebonovića na Novom Beogradu, voždovačkom Kružnom putu, Ugrinovačkoj na potezu od Branka Pešića do Novosadskog puta u Zemunu. Novu presvlaku dobio je i Bulevar despota Stefana, prvo na okretnici autobusa između Francuske i Dečanske, a onda od Cetinjske do Skadarske.

Žorža Klemansoa, Foto Fejsbuk

Radilo se i radiće se u tri smene, a tamo gde živi mnogo ljudi majstori gase mašine u 22 časa, kako ih ne bi uznemiravali u toku noći. Periodi u kojima je manja frekvencija saobraćaja, da se ne bi stvarale dodatne gužve, nadležni su procenili kao dobru za poslove na putu. Ovakva organizacija radova pokazala se kao veoma efikasna i naišla je na pozitivne komentare učesnika u saobraćaju, a rezultovala je završecima rekonstrukcija pre predviđenih rokova.

Ubuduće, kad god to bude bilo moguće, ovi i slični radovi obavljaće se i noću, vikendima i van špiceva radi lakšeg funkcionisanja grada i kvalitetnijeg života sugrađana, dok će se izbegavati jutarnji i popodnevni špicevi kada je na ulicama veliki broj automobila i vozila javnog prevoza.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu da se trenutno radi na izgradnji saobraćajnice na zvezdarskoj Padini, u dužini od 234 metra, sa kišnom i fekalnom kanalizacijom, vodovodom i javnom rasvetom, a rok za završetak je u prvoj polovini 2023. Gradi se i u Lazarevcu, i to u Milovana Lazarevića, gde će se u narednih nekoliko meseci postaviti kompletna komunalna infrastruktura na 1.160 metara, kao i na lokaciji 159. Nova u Mladenovcu u dužini od 460 metara.

Krajem ove i početkom sledeće godine privešće se kraju obnova, sa pratećom infrastrukturom, Tamnavske u Obrenovcu na 154 metra i u Višnjičkom polju dužine 1.500 metara. U Direkciji kažu da će tokom sledeće godine biti završena i poslednja deonica Bulevara patrijarha Pavla od 1.940 metara, na potezu od Hipodroma do Košutnjaka, sa tramvajskom prugom i kontaktnom mrežom. Biće zadovoljni i žitelji Surčina, jer će nekoliko centralnih saobraćajnica u dužini od 320 metara u najmlađoj beogradskoj opštini biti uređene i dobiti nove cevi i rasvetu.

- Nedavno je izgrađena saobraćajnica u Studentskoj ulici u novobeogradskom bloku 34, dužine 200 metara sa vodovodnom, kišnom i fekalnom kanalizacijom, javnom rasvetom i saobraćajnom signalizacijom. Izgradnja je trajala 120 dana - podsećaju u Direkciji.

- Na području između Vojvode Toze, Rada Neimara i Grčića Milenka na Voždovcu sada je nova ulica od 150 metara, sa novom infrastrukturom, a radovi su trajali 100 dana.

Radovi i danju i noću, Foto Fejsbuk

Radovi i danju i noću, Foto Fejsbuk

Takođe, u naseljima gde su izgrađeni stanovi za službe bezbednosti u Zemunu putari su za 255 dana uradili 946 metara saobraćajnica, sa fekalnom i kišnom kanalizacijom, te javnom rasvetom i parkinzima.

Ekipe "Puteva Beograda" radile su obnovu dotrajalog kolovoza na Bulevaru Nikole Tesle na Novom Beogradu, Smederevskom putu u Grockoj, i na dorćolskim ulicama Tadeuša Košćuška i Bulevaru vojvode Bojovića. Posao je već završen u Žorža Klemansoa, asfalt se "ohladio" pa je već tokom vikenda puštena za saobraćaj.

Presvlače se Mileševska i Krunska na Vračaru. Kako smo se i sami uverili tokom proteklog vikenda, radnici su skidali sloj starog asfalta kod Beogradskog dramskog pozorišta, u blizini okretnice na Crvenom krstu. Takođe, i ovde se radi noćna smena kako bi posao bio što pre završen, ulica obnovljena a vozila javnog gradskog prevoza vraćena na svoju trasu.

Bulevar Despota Stefana, Foto M. Anđela

MONTAŽA ZA NOĆ

U Direkciji otkrivaju kako su za samo nekoliko časova postavili deo prelaza preko Obrenovačkog druma.

- Radovi na montaži prvog dela čelične konstrukcije pasarele preko Savske magistrale na Čukarici izvedeni su tokom jedne večeri, s obzirom na to da je zatvaranje kolovozne trake u to vreme smanjilo stvaranje gužvi na ovoj frekventnoj saobraćajnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!