KAD SE IŠLO U "BELI BAGREM" I PILO SA BUNARA: U biblioteci "Branko Miljković" otvorena izložba petoro autora "Zaboravljena Zvezdara"

A. Z. Klisurić

23. 10. 2022. u 11:18

NAPUŠTENI objekti ponekad su deo identiteta gradova i naselja, a mesta sa kojih su zbrisane građevine, "duša" koja je ostala iza njih.

КАД СЕ ИШЛО У БЕЛИ БАГРЕМ И ПИЛО СА БУНАРА: У библиотеци Бранко Миљковић отворена изложба петoро аутора Заборављена Звездара

Foto "Rekreakta"

Sa željom da ne budu zaboravljeni, a možda i da se nadležni podsete prostora koji su nekad bili veoma važni, sad zapušteni, a mogli bi da se iskoriste, nastala je izložba "Zaboravljena Zvezdara".

Do 28. oktobra u Biblioteci "Branko Miljković", na Bulevaru kralja Aleksandra 298, posetilac nailazi na nesvakidašnju postavku pet autora, koji osvetljavaju urbane slike ove beogradske opštine.

Grupa od pet autora, koju čine Aleksandra Terzić, Igor Kete, Dragana Novaković, Ljiljana Manić i Nataša Simeunović Bajić, kroz ovu postavku želi da pokaže Beograđanima koliko je važno da se sačuva sećanje na prostore koji su nekada bili važni i koji su kreirali urbanu sliku grada, a danas tavore ruinirani.

Kako za "Novosti" kaže dr Nataša Simeunović Bajić, Beograd obiluje objektima koji su nastajali u vreme socijalizma i koji su imali bitnu ulogu za funkcionisanje čitavog društva. Među njima su fabrike, vojni objekti, zgrade i privatne kuće. Nažalost godine i različite okolnosti doveli su do toga da je veliki broj objekata izgubio funkciju.

Na panelima su fotografije napuštenih objekata, Foto "Rekreakta"

Ona navodi da, osim čuvanja sećanja, ova zdanja ili prostori imaju za cilj i da nadležnima ukažu kako bi nova namena udahnula novi život ovakvim mestima.

- Kada sam odlazila u Niš zapazila sam i tamo ovakve objekte - kaže naša sagovornica.

- Svojim studentima na Filozofskom fakultetu u ovom gradu, dala sam zadatak da osmisle kako bi ovi prostori mogli da se iskoriste na kreativan način. Tako se i javila ideja za ove projekte i izložbe. Važno je da govorimo o prošlosti, jer su nekada ti napušteni objekti bili veoma važni i nalaze se u identitetu gradova ili naselja. Ove godine javili smo se na konkurs u opštini Zvezdara i dobili smo njihovu podršku. Voleli bismo da Stari grad bude sledeća opština koju ćemo "obraditi" na ovaj način.

Tokom kopanja železničke stanice "Vukov spomenik" pronađen je Bulbulderski bunar, koji građani i danas mogu da vide kroz staklo, a ponekad se čuje i kapanje vode. Podzemni prolazi, nekada najmodernije železničke stanice, danas su zapušteni i zatrpani đubretom.

U Zvezdarskoj šumi nalazi se nekadašnja kafana "Beli bagrem", koje je bila omiljeno mesto predaha nakon šetnje po šumi i Zvezdaraca uopšte. U blizini se 1986. godine nalazila pozicija sa koje su merene štetne gama čestice posle kvara u nuklearnoj elektrani "Černobilj".

U Ulici Dragiše Lapčevića 19 nalazi se i zgrada u kojoj je čak do 2013. godine bio smešten deo RTS. Ovde je nekada radio centar za ispitivanje javnog mnjenja, programa i auditorijuma, štamparija i ovde su se obrazovali novi kadrovi. Nažalost, danas je samo neugledni objekat bez prozora. Posetilac izložbe vidi i da su na zbrisanim prostorima Zvezdare nikle stambene zgrade i tržni centri, koji će tek u budućnosti, ako se to ikada i desi, postati deo "duše" ovog dela grada.

DOSTUPAN I DOKUMENTARAC

NA izložbi koja će u Biblioteci "Branko Miljković" biti pred publikom do 28. oktobra, kroz 20 panela posetioci će biti u prilici da vide nekada važna mesta na Zvezdari. Zainteresovani građani mogu da pogledaju izložbu u periodu od 8 do 14 časova. Osim ove postavke Beograđani na Youtube mogu da pogledaju i desetominutni dokumentarac "Zaboravljena Zvezdara" i otkriju i nauče nešto novo o ovom delu prestonice.

OBRAĐENI ZEMUN I VOŽDOVAC

AUTORI izložbe članovi su društva za kreativne inicijative "Rekreakta", a ovo im je treća izložba sa ovakvom tematikom. Do sada su na ovaj način obrađene opštine Zemun i Voždovac. Prošle godine su izložbom "Napušteni prostori Zemuna" otvoreni Dani evropske baštine u ovoj opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja