VENAC ISPRED STAROG DVORA: Čelnici grada obeležili godišnjicu Majskog prevrata

A. V. V.

10. 06. 2022. u 12:41

GODIŠNjICU Majskog prevrata obeležili su danas polaganjem venaca na prostoru između Predsedništva Srbije i Starog dvora, gde su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

ВЕНАЦ ИСПРЕД СТАРОГ ДВОРА: Челници града обележили годишњицу Мајског преврата

Beoinfo

- Svake godine sećamo se tragično stradalih kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović. Na poseban način odajemo poštu kralju koji je zadužio srpski narod i krajem 19. i početkom 20. veka počeo da modernizuje Srbiju. Tragičan kraj kraljevskog para zgrozio je čitavu Evropu, a Srbija je dobila novu dinastiju i počela drugačije da funkcioniše na međunarodnom planu, te prošla kroz jedan od najturbulentnijih perioda svoje istorije - rekao je Mladenović.

Ivan Karl je podsetio da je Aleksandar Obrenović najmlađi i najtragičniji vladar te dinastije i da on i kraljica Draga nisu zaslužili takav kraj.

- Događaj koji je označio kraj dinastije Obrenović je u mnogo čemu opredelio sudbinu kako Srbije i Balkana, tako možda i čitave Evrope i sveta. Mi kao narod treba da se sećamo Obrenovića i svih pozitivnih tekovina te dinastije koja je stvorila modernu Srbiju - rekao je Karl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!