POČELA OBNOVA ZINDAN KAPIJE: Grad za rekonstrukciju obezbedio milion evra

J.D.

17. 03. 2022. u 18:56

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas početak radova na rekonstrukciji Zindan kapije, a potom i završetak radova na sanaciji fasade Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda na Kalemegdanu.

ПОЧЕЛА ОБНОВА ЗИНДАН КАПИЈЕ: Град за реконструкцију обезбедио милион евра

Zindan kapija bila zaštita Istočne kapije / Foto TOB

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković i direktorka Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava” Marija Kuprešanin. 

Vesić je istakao da je došlo vreme da Grad Beograd može da uloži ozbiljan novac u rekonstrukciju Beogradske tvrđave. 

– Posle obnove Damad Ali-pašinog turbeta, Malih stepenica Jelisavete Načić, Velikih stepenica, rekonstrukcije Spomenika zahvalnosti Francuskoj i spomenika Pobednik, kao i obnove Sahat kule, došao je trenutak da krenemo sa rekonstrukcijom Zindan kapije – naveo je Vesić. 

Istakao je da će Grad Beograd u obnovu Zindan kapije uložiti nešto više od milion evra, odnosno oko 120 miliona dinara. 

– Konačno ćemo rekonstruisati ovu kapiju, koja je sagrađena u 15. veku i predstavlja blago Beogradske tvrđave. Rekonstrukcijom ćemo dobiti dosta prostora za kulturne delatnosti u okviru same kapije – najavio je Vesić. 

Uređujemo najvrednije što imamo iz naše istorije, rekao je Vesić i podsetio da je Beogradska tvrđava jedno od najposećenijih mesta stranih turista u srpskoj prestonici. 

– Na ovaj način čuvamo svoju istoriju, kulturu i identitet. Tako se čuva Beograd i tako Beograd pobeđuje – zaključio je zamenik gradonačelnika za Beoinfo.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024