OBNOVA GROBLJA OSLOBODILACA: Počela restauracija memorijala na uglu Preradovićeve i Ruzveltove ulice

A. V. V.

04. 03. 2022. u 07:52

GROBLjE oslobodilaca Beograda na uglu Preradovićeve i Ruzveltove ulice konačno će biti obnovljeno!

ОБНОВА ГРОБЉА ОСЛОБОДИЛАЦА: Почела рестаурација меморијала на углу Прерадовићеве и Рузвелтове улице

Foto N. Skenderija

Radovi na prvoj fazi sanacije i restauracije ovog memorijala zvanično su počeli, a u okviru ovih poslova nadležne ekipe će, između ostalog, biti zadužene i da u novo ruho presvuku sve nadgrobne ploče palih boraca čija su imena i prezimena dugo bila izbledela. Prema najavama nadležnih, u planu je da se poslovi na prvoj fazi privedu kraju do maja ove godine.

Kako su istakli u Zavodu za zaštitu spomenika Beograda, radovi se izvode iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, dok je projekat izradila stručna služba ovog zavoda.

- Prva faza obuhvata radove na obnovi trasa ograde, zajedno sa rekonstrukcijom zidane ograde duž Jevrejskog groblja, kao i sanaciju svih nadgrobnih ploča i elemenata parternog uređenja unutrašnjeg prostora groblja - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

- Trenutno su u toku radovi na pranju i čišćenju nadgrobnih ploča u okviru parternog uređenja groblja, uz konzervatorski nadzor stručne službe Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Obeležje je otvoreno 1954. godine, Foto N. Skenderija

Zavod za zaštitu spomenika je pre više od dve godine uradio projekat za sanaciju i restauraciju, koji će se odvijati u dve faze, o čemu je naš list pisao. Vrednost radova, kako su nam pre nekoliko meseci rekli nadležni, koje finansira Ministarstvo za rad iznosi 48 miliona dinara.

Groblje oslobodilaca Beograda otvoreno je 20. oktobra 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja grada i predstavlja prvi memorijalni kompleks uređen u prestonici posle Drugog svetskog rata. Izveden je po projektu arhitekte Branka Bona i projektu hortikulture inženjera Aleksandra Krstića. Na groblju je sahranjeno preko 2.000 boraca (721 crvenoarmejac i 1.391 borac Jugoslovenske narodne armije) palih u borbama za oslobođenje Beograda.

Foto N. Skenderija

BORAC NA VEČNOJ STRAŽI

U okviru memorijalnog kompleksa u Karađorđevom parku, nalaze se i skulptura "Borac na večnoj straži" i reljefi na monumentalnoj ulaznoj kapiji. Autor ovih umetničkih dela je vajar Radeta Stanković. Ovde je smeštena i figura "Crvenoarmejac", koju je izradio vajar Antun Augustinčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!