BEOGRAD ČUVA BOGATSTVO KOSMAJA: Iz gradske kase izdvaja se 15 miliona dinara

G. N.

14. 02. 2022. u 09:08

GRAD Beograd izdvojio je blizu 15 miliona dinara za projekat identifikovanja, praćenja i konzervacije retkih, ugroženih i endemičnih drvenastih vrsta na području Kosmaja.

БЕОГРАД ЧУВА БОГАТСТВО КОСМАЈА: Из градске касе издваја се 15 милиона динара

Foto: V. N.

Sredstva će biti izdvojena iz prestoničke kase tokom ove i naredne, 2023. godine, rekao je gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić.

Prvi čovek grada podsetio je da je više od 70 odsto površine planine Kosmaj pod šumskom vegetacijom u kojoj dominiraju bukova i hrastova šume, uz manji broj četinara, te da se na Kosmaju nalazi više od 550 različitih vrsta biljaka.

- Kosmaj je predeo izuzetnih odlika i od 2004. godine nalazi se pod zaštitom u cilju očuvanja šume, retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta - istakao je Radojičić. - Kosmaj i njegova šira okolina predstavljaju područje od posebnog kulturno-istorijskog značaja za Beograd, sa većim brojem zaštićenih kulturnih dobara i spomenika i zato mi je posebno drago što ćemo i ovim projektom doprineti tome da zaštitimo ovaj prirodni i kulturno-istorijski dragulj Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna