U PLANU JE NOVA PIJACA NA SENJAKU: Miloš Vidović, predsednik opštine Savski venac, najavljuje nove projekte

A. VOJINOVIĆ

05. 02. 2022. u 08:51

ULAGANjA u infrastrukturu, uređenje ulica i prilaznih puteva između zgrada, kao i završetak radova na Savskom trgu i nastavak realizacije projekta izgradnje stanice na "Prokopu" neki su od planova GO Savski venac čiju realizaciju ove godine očekuje predsednik Miloš Vidović.

У ПЛАНУ ЈЕ НОВА ПИЈАЦА НА СЕЊАКУ: Милош Видовић, председник општине Савски венац, најављује нове пројекте

Foto N. Skenderija

Takođe, prvi čovek centralne gradske opštine najavljuje i raspisivanje novog javnog konkursa za uređenje zgrada i fasada, sređivanje škola, igrališta i zelenih površina.

Govoreći o ostvarenju dugoročnih ciljeva, Vidović izdvaja izgradnju savremene pijace na Senjaku, obnovu Sarajevske ulice i Kneza Miloša, sa lepšim trotoarima, drvoredima i parking-mestima.

Koje projekte i aktivnosti je Opština sprovela tokom vašeg mandata?

- Mnogo je urađeno na poboljšanju saobraćajne infrastrukture u svim delovima opštine.

Pomogli smo stambenim zajednicama da urede svoje ulaze i stare fasade, uredili smo zelene površine, organizovali besplatne programe za mlade i najstarije sugrađane. Na našu inicijativu, a u saradnji sa nadležnima, uspešno smo rešili višedecenijski problem grejanja u OŠ "Vojvoda Mišić", koja sada ima centralno grejanje.

Da li ste tokom ovih godinu dana uveli neke nove aktivnosti?

- Prošle godine smo prvi put u saradnji sa AMSS podelili preko 100 besplatnih auto-sedišta za decu. Sa ciljem da naš Savski venac bude čistiji i uređeniji na inicijativu građana započeli smo i akciju tokom koje su uklonjeni i očišćeni grafiti sa fasada (oko 2.000 kvadrata) i obnovljeni i zaštićeni stubovi javne rasvete (preko 300) u pet parkova (Luke Ćelovića, Bristol, Finansijski park, Manjež i Topčider) u saradnji sa JKP "Gradska čistoća" i JP "Javno osvetljenje".

Foto N. Skenderija

Koji važni projekti su završeni tokom prethodne godine?

- Savski venac je srce Beograda. Sa zadovoljstvom mogu reći da se razvoj Beograda i Srbije sa Savskog venca najbolje vidi. Projekat "Beograd na vodi" pozicionirao nas je visoko na listi najprivlačnijih turističkih, kao i poslovnih destinacija važnim investitorima.

Prethodne godine završen je i Savski trg koji izgleda velelepno i krasi naš Savski venac koji sa razlogom nosi epitet najlepše beogradske opštine. Posebno bih istakao završetak radova uređenja ulaza stambenih zgrada i obnovu fasada, kao i rekonstrukciju unutarblokovskih saobraćajnica, projekat "Recikliraj za čistiji Savski venac" i izgradnju dečjeg igrališta u Pavla Jurišića Šturma.

Koliko rešenja je građanima do sada izdala opština otkad je od Grada Beograda preuzela legalizaciju objekata?

- GO Savski venac prva je od Grada preuzela predmete u vezi sa ozakonjenjem i već od 1. januara 2020. godine krenula u postupanje. Trenutno je u obradi 687 predmeta, a prema izveštaju Odeljenja za ozakonjenje objekata od 1. januara 2020. do kraja 2021. godine izdato je 120 rešenja, a svakodnevno radimo na preuzimanju novih predmeta.

Na koji način će biti sprovedeno najavljeno unapređenje energetske efikasnosti?

- Reč je o novoj oblasti koja je predviđena da se finansira iz budžeta Opštine za 2022. godinu. Cilj programa je podsticanje i učešće u sufinansiranju projekata unapređenja energetske efikasnosti, odnosno sufinasiranja programa zamene dotrajale stolarije za domaćinstva na teritoriji opštine. Građani će za ovu pomoć moći da se prijave putem konkursa. Još uvek nemamo preciznu informaciju kada ćemo raspisati konkurs.

Koje predloge građana najčešće odbijate i zašto?

- Uglavnom imaju konstruktivne predloge, a mi se trudimo da sve što je u našoj mogućnosti i realizujemo. Ukoliko neke inicijative prevazilaze naše nadležnosti, predloge upućujemo nadležnim institucijama i pratimo njihov tok i realizaciju.

BRIGA O DECI PRIORITET

- DA je briga o deci i njihovom zdravom odrastanju jedan od prioriteta, pokazujemo svakodnevno, a raduje me što će uskoro biti uređeno i igralište u vrtiću "Jelena Anžujska". Dobili smo inicijativu građana da se napravi igralište u delu ulica Flore Sends i Mihaila Avramovića i sa zadovoljstvom smo uzeli u razmatranje ovaj predlog i krenuli u potragu za najboljom lokacijom. Nadamo se da ćemo uskoro krenuti u realizaciju tog projekta - najavio je Vidović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!