GORAN VESIĆ: Grad želi da smanji porez na imovinu zgradama koje su energetski efikasne

Novosti online

06. 12. 2021. u 18:56

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, komentarišući proteste, rekao da je zagađenja bilo i ranije, ali da se sada o tome više govori jer je bolje stanje na poljima koja su pre bila u fokusu, poput nezaposlenosti i plata.

ГОРАН ВЕСИЋ: Град жели да смањи порез на имовину зградама које су енергетски ефикасне

Foto P. Mitić

Objašnjava šta grad radi kako bismo udisali čistiji vazduh.

Zamenik gradonačelnika Beograda kaže da je ekologija sada u fokusu jer su se rešila neka druga pitanja.

- Danas imamo u gradu 750.000 zaposlenih, a 2014. je bilo 559.000. Prosečna plata je danas 700 evra, a 2014. je bila 456 evra - rekao je Vesić i istakao da je ekologija u srednje razvijenim društvima važno pitanje.

Kaže da treba da rešavamo ekološke probleme, ali da oni postoje decenijama, samo se o njima ranije nije pričalo.

Kada je reč o zagađenju vazduha, najveći problem su, ističe, individualna ložišta.

- Spremni smo da se, kao grad, odreknemo participacije za priključenje na toplovod, a radi se na tom da se i Srbijagas odrekne svoje participacije. Motivišemo ljude da se bez ikakve naknade priključe na parno grejanje i da ugase individualna ložišta - navodi Vesić koji napominje da se polako gase kotlarnice širom grada.   

Drugi problem su automobili i autobusi, a zamenik gradonačelnika očekuje da će se izgradnjom metroa i proširenjem mreže BG voza i to rešiti, do 2030. godine.

Grad želi i da smanji porez na imovinu zgradama koje su energetski efikasne, naveo je zamenik gradonačelnika.

Grade se postrojenja za preradu otpadnih voda 

Vesić je rekao da problem nije samo vazduh, već i zagađenje vode. "Mi smo upravo u procesu izgradnje pet fabrika za preradu otpadnih voda, što nije rađeno decenijama unazad", kaže Vesić.

Ovakva postrojenja se grade u Velikom selu, Ostružnici, Obrenovcu, Lazarevcu, Sopotu, Mladenovcu i Grockoj.

Pojašanjava da trenutno imamo 100 direktnih ispusta kanalizacije u Savu i Dunav, odnosno 60.000 olimpijskih bazena fekalija. "Kada izgradimo te fabrike, rešićemo problem zagađivanja reka", poručio je Vesić.

Komentarišući požar u Zemunu u kojem je jedna osoba stradala i požar u kineskom tržnom centru u Obrenovcu, nakon kojeg se dve osobe vode kao nestale, Vesić je rekao da sa početkom zimske sezone ima mnogo više ovakvih slučajeva i to zbog individualnih ložišta.

Zbog toga je u Beogradu zabranjen otvoreni plamen u zgradama, a od januara će biti zabranjeno korišćenje plinskih boca u stambenim zgradama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!