BULEVAR DUG 30 KILOMETARA: Iduće godine, po izgradnji obilaznice, deo auto-puta postaje beogradska ulica

S. Milošević

24. 10. 2021. u 07:52

NA mogućnost da auto-put kroz Beograd postane bulevar i da se deonica od Bubanj potoka do petlje "Beograd" (posle skretanja za Aerodrom "Nikola Tesla") pretvori u gradsku saobraćajnicu, žitelji prestonice odavno čekaju. Još pre nekoliko godina, ovaj plan izneo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. I tada je rečeno da će to biti moguće kada se sagradi obilaznica oko Beograda. Sada, kada njena gradnja ulazi u finiš, grad preduzima i konkretne korake u ovoj nameri.

БУЛЕВАР ДУГ 30 КИЛОМЕТАРА: Идуће године, по изградњи обилазнице, део ауто-пута постаје београдска улица

Preuzimanje auto-puta trebalo bi da unapredi saobraćaj u gradu / Foto Tanjug

Studija JP "Putevi Srbije" pod nazivom "Uticaj preuzimanja nadležnosti upravljanja od strane grada Beograda od petlje 'Beograd' do petlje 'Bubanj potok'" trebalo bi da bude sprovedena do kraja godine. Podrazumeva i analizu o režimu saobraćaja u zaustavnim trakama, novim priključcima i načinu održavanja. Potom treba uraditi projekte za planirane izmene. U planu je i gradnja pojedinih uključenja na auto-put.

- Pretvaranje auto-puta u bulevar, koji bi održavao Grad, trebalo bi da unapredi saobraćaj u široj gradskoj zoni. To će prvenstveno značiti da će zaustavna traka postati dodatna traka gde god postoje prostorne mogućnosti s obzirom na to da ima dosta ulaza, odnosno izlaza na sam auto-put. To su zone gde ne možemo da imamo treću traku. Mahom će ona biti u funkciji u čitavoj dužini u oba smera, a biće moguće na više mesta pristupiti toj saobraćajnici, što će značiti da ona neće biti prepreka koja je delila grad na dve celine - pojašnjava gradski urbanista Marko Stojčić.

Ideja je da se neke od saobraćajnica u budućoj mreži priključe na auto-put poput veze Borska - petlja "Lasta". Time bi se skratilo putovanje, pošto danas sugrađani moraju da izađu na jedan izlaz i putuju kroz urbani deo grada, pa ponovo izađu na auto-put.

Deonica od Bubanj potoka do petlje "Beograd" koja se nalazi pre Dobanovaca duga je nešto manje od 30 kilometara. Ako se namera Grada ostvari, ovo će biti najduža ulica u prestonici, skoro četiri puta duža od trenutno najduže - Bulevara kralja Aleksandra (7,5 kilometara). Ovim bi Beograd dobio najdužu ulicu u Srbiji, dužu i od Novosadske koja spaja Temerin i Bački Jarak (12,5 kilometara).

LETNjE OPTEREĆENjE

OD početka sezone, broj automobila na našim auto-putevima se iz vikenda u vikend povećavao. Krajem prošlog meseca, prema podacima "Puteva Srbije", zabeležen je i rekord - 740.776 vozila je prošlo auto-putem kroz Srbiju za jedan vikend. Većina njih, prošla je i kroz prestonicu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna