DIVLJE DEPONIJE SNIMAJU DRONOM: Raspisan javni poziv za mapiranje nelegalnih odlagališta smeća na opštinama Voždovac i Palilula

M. STANOJKOVIĆ

14. 09. 2021. u 08:21

DIVLjA smetlišta, koja predstavljaju veliki komunalni problem grada, biće ubuduće snimana dronovima, a potom uneta u mapu kako bi se formirao katastar deponija.

ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ СНИМАЈУ ДРОНОМ: Расписан јавни позив за мапирање нелегалних одлагалишта смећа на општинама Вождовац и Палилула

PRIMER Gradski čelnici za vikend čistili divlju deponiju u Krnjači, Foto Beoinfo

Ovaj projekat prvo će biti sproveden na opštinama Voždovac i Palulula, a nakon toga pristupiće se sanaciji postojećih deponija.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine raspisao je tender za izradu projekta "Mapiranje divljih deponija iz vazduha", koji kako navode, predstavlja projektni zadatak koji podrazumeva lociranje i analizu stanja "nelegalnih odlagališta" na teritorijama dveju opština. Elektronski uređaj koji omogućava praćenje moraće da bude instaliran u bespilotnoj letelici u vazduhu - dronu, kojim će da se registruje pozicija drona i status deponije koju je dron evidentirao.

- Cilj projekta su registracija i praćenje statusa divljih deponija i njihovo povezivanje u generalni informacioni sistem GIS, koji će predstavljati dostupnu, sigurnu i stabilnu bazu neophodnu organima uprave Grada Beograda, komunalnoj inspekciji, kao i komunalnoj miliciji - navodi se u javnoj nabavci.

Foto AP

- Osim lociranja deponija, sistem treba da ima mogućnost biranja najkraćih putanja do divljih smetlišta kako bi se brzo i kvalitetno ona sanirala. Takođe, neophodno je i da postoji mogućnost mapiranja pozicija i stanja u realnom vremenu kako bi postojala efikasna koordinacija svih gradskih službi.

Kako su "Novosti" ranije pisale, od trenutka preuzimanja deponije na Vinči privatnog preduzeća "Beočista energija" mešani otpad, koji se mahom odlaže na divljim deponijama, više se ne vozi u Vinču. Zbog toga je JKP "Gradska čistoća" izrazilo zabrinutost da neće moći na isti način da nastavi sa čišćenjem jer se takva vrsta mešanog otpada smatra nedozvoljenim za privatnog partnera.

Planom Grada Beograda predviđeno je da se za tekuću godinu odnese oko 8.000 kubika otpada sa različitih lokacija.

Foto Beoinfo

ZA VIKEND OČIŠĆENO ŠEST ĐUBRIŠTA

TOKOM vikenda, gradski čelnici učestvovali su u akciji čišćenja divlje deponije u Krnjači zajedno sa predstavnicima Sekretarijata za zaštitu životne sredine i radnicima JKP "Gradska čistoća". Tom prilikom, na teritoriji grada očišćeno je šest divljih smetlišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna