DOJADILO PREKO "DUPLE": Žitelji Ostružnice traže smenu predsednika GO Čukarica Kolarića zbog ulice

S. B. M.

09. 09. 2021. u 08:45

ŽITELjI Ulice Rada Brankovića iz Ostružnice tri decenije ne mogu da dobiju kilometar puta do centra mesta, kako ne bi svakodnevno prelazili preko duple pune linije na Obrenovačkom putu.

ДОЈАДИЛО ПРЕКО ДУПЛЕ: Житељи Остружнице траже смену председника ГО Чукарица Коларића због улице

RIZIK Da bi došli do svojih kuća moraju preko Obrenovačkog puta, Foto Z. Jovanović

Rezignirani, u pismu medijima, traže smenu predsednika GO Čikarica Srđana Kolarića.

Kako navodi Nikola Todorović, jedan od žitelja ovog dela Ostružnice, sa ovim problemom upoznati su svi odgovorni. Ipak, niko ne reaguje.

- Svakodnevno smo primorani da prelazimo Obrenovački put, sa dve duple linije, da bismo stigli do svojih domova. U ulici postoji 30 kuća, oko stotinu meštana raznih uzrasta, a njima ne može da priđe ni Hitna pomoć. Pisali smo svima, od predsednika Opštine Srđana Kolarića do predsednika Republike Srbije. Svi odgovaraju da nisu nadležni i prebacuju nas na Grad, a Grad na Opštinu i tako ukrug... Kada je jednom Kolarić dolazio, rekao je da može samo patrijarha da dovede da osvešta put dok neko ne pogine, a pre nekoliko meseci to se i dogodilo kada je nastradala naša komšinica - ističe Todorović.

Na pitanje "Novosti" kada će žitelji dobiti željno čekan put, Kolarić odgovara:

- Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je napravila projekat za eksproprijaciju zemljišta. Eksproprijacija je u toku i Opština budno prati taj proces.

Dok se to ne završi, gradnja ne može da počne.

Podsećamo, kuće žitelja ove ulice su legalizovane, građene sa građevinskom dozvolom. Problem je što ulica duga 950 metara, koja je bila predviđena detaljnim urbanističkim planom, a koja bi spojila ovo naselje sa centrom Ostružnice i, tako, sa putem, nikada nije urađena.

I dok se atarskim putem leti kako-tako može, zimi to nije izvodljivo. Nelegalni priključak probijen je 1996. godine i vodi se kao "pešačka staza". Kada je probijen priključak na magistralu, meštani svojim automobilima prelaze put ka Obrenovcu preko duple pune linije, a pešaci godinama pretrčavaju četiri saobraćajne trake, da bi stigli do svojih domova.

PRIORITET

GO Čukarica je 2018. stavila ovu ulicu kao prioritet Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Kako za "Novosti" kažu u Direkciji, Službi za katastar nepokretnosti Čukarica predat je zahtev 2019. godine u cilju formiranja građevinskih parcela za Ulicu Rada Brankovića. Kada postupak eksproprijacije bude u završnoj fazi, moći će da se planira izrada tehničke dokumentacije za izgradnju saobraćajnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024