ŠTA SVE ZNAJU SOVE I ORLOVI: Sokolar hani girgis juče održao predstavu sa grabljivicama u zoo-vrtu

S. Vidačković

08. 08. 2021. u 14:50

VELIKA sibirska sova ušara, jastreb mišar, beloglavi orao, bengalska sova juče su leteli iznad Kalemegdana.

ШТА СВЕ ЗНАЈУ СОВЕ И ОРЛОВИ: Соколар хани гиргис јуче одржао представу са грабљивицама у зоо-врту

Foto Arhiva

I ako je neko pomislio da su pobegle iz obližnjeg Zoološkog vrta - prevario se. U najmirnijem delu "Vrta dobre nade", juče se održala sokolarska predstava.

Posetioci su imali priliku da vide kako slobodno lete velike i lepe ptice grabljivice koje nemamo priliku da vidimo svakodnevno, pogotovo ne izbliza. Osim što je pokazao kako su grabljivice dobro dresirane, iskusni sokolar Hani Girgis je prisutnima pričao o karakteristikama, životu i veštinama pernatih predatora. Sokolovi juče nisu "nastupali" jer je njima, objašnjava Hani, potrebno mnogo više otvorenog prostora za let, bez okolnog drveća.

Foto Arhiva

Mališani i njihovi roditelji bili su oduševljeni kada je, iza "kulisa", na Hanijev zvižduk izleteo Bart, mužjak bengalske sove ušare. Sa rasponom krila od gotovo dva metra, moćnim kandžama i senzorima na vrhu glave one su jedan od najuspešnijih predatora na svetu.

- Sova ima mnogo "oružja" za lov - vid, kandže, bešuman let - pričao je sokolar Girgis okupljenima.

- Ove ptice imaju specijalna vlakna na perju, tako da noću mogu da prolete na par centimetara iznad čovekove glave, a da je ovaj uopšte ne primeti. U prirodi love miševe, kune, lasice, lisice, pa čak jastrebove i sokolove.

Obuka ovih ptica je teška i zahtevna, potrebno je mnogo ljubavi i volje. Hani Girgis kaže da ovo nije hobi, već način života, te da svaka ptica ima različit karakter, kao i ljudi.

- Ovde se ne radi o klasičnom cirkuskom treningu, gde se životinja uči tako što se bije.

Mi moramo da uđemo u psihu ptica grabljivica kako bismo je ubedili da sarađuje, a to je baš dug proces. Sokolarstvo kod nas ima dugu tradiciju, više od 4.200 godina. Jedan od najpoznatijih sokolara bio je Banović Strahinja.

Foto Arhiva

Uzdah iznenađenja oteo se svima kada su na nebu iznad zoo-vrta ugledali trogodišnju ženku beloglavog orla. Saznali smo da je s njima rad najteži, jer se ne plaše čoveka, koji mora da zasluži poverenje ove moćne ptice za ceo život.

- Sa ovim orlovima mogu se loviti zečevi, srne, šakali, pa čak i vukovi. Izuzetno su moćni. Ovo je orao ribar, koji se hrani ribom i pticama močvaricama tako da nije za klasičan lov. Beloglav postaje tek posle pete godine, što je znak polne zrelosti. Oni lete veoma visoko, uhvaćeni su kako kruže na visini od 10.000 metara. Njihovo najjače oružje su kandže, a kljun je toliko razoran da razbija kornjačin oklop i bukvalno smrvi jelenovu butnu kost.

Foto Arhiva

Svi oni koji danas budu posetili zoo-vrt, mogu da prisustvuju sokolarskoj predstavi tačno u podne, na prostoru pored jaguarovog kaveza.

GRABLjIVICE ČUVAJU AERODROM

GIRGIS je podsetio da su sokolovi angažovani i na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Njihov zadatak je da rasteraju ptice koje se nalaze na pistama, krovovima zgrada i hangara, čime se čuvaju ne samo avioni, već svi oni koji dolaze u prestoničku vazdušnu luku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna