"ZEBRA" DALEKO, KAZNE - PLJUŠTE: Na putu do stanice, žitelji dr Ivana Ribara su često u prekršaju

S. B. M.

30. 07. 2021. u 09:30

U ULICI dr Ivana Ribara u Novom Beogradu, pešaci su svakodnevno u prekršaju. Kako bi stigli do stanice javnog prevoza, žitelji ovog naselja ulicu najčeće prelaze van pešačkog prelaza.

ЗЕБРА ДАЛЕКО, КАЗНЕ - ПЉУШТЕ: На путу до станице, житељи др Ивана Рибара су често у прекршају

Foto Printskrin

Od stajališta pešački prelazi su iscrtani sa obe strane ulice, ali su udaljeni 100 metara. Da pešaci ovde nepropisno prelaze ulicu znaju i pripadnici saobraćajne policije, pa čekaju i pišu kazne.

Tokom ove nedelje, ekipa saobraćajaca kaznila je i našu čitateljku D. R. koja je izlazeći iz naselja najbližim putem krenula ka stanici javnog prevoza. Ovde staju autobusi 45, 89, 95, 604, 605, 606 i E6 i svi koji idu ka gradu ovde čekaju prevoz.

- Stalno krstare i kažnjavaju. Nema tu govora o bezbednosti. Ovde je najbliži izlaz na sabraćajnicu iz naselja i prelaskom ulice stižete pravo na stanicu. Pešački prelazi su udaljeni na 100 metara sa obe strane. Treba mi samo pet minuta da stignem do prve zebre, a onda isto toliko da se vratim nazad da bih stigla do stanice - kaže naša čitateljka i pita se s pravom da li je dužnost policije da upozori nadležne da su pešaci ovde ugroženi, jer prelaza ka stanici nema ili samo "pune kasu".

Foto Ilustracija V. N.

Zato su "Novosti" uputile pitanja MUP. Interesovalo nas je da li su ikada, da bi predupredili nebezbedan prelazak saobraćajnice i sačuvali život pešaka, reagovali i obavestili nadležni Sekretarijat za saobraćaj da bi ovu deonicu trebalo obezbediti ili dali nalog da se iscrta zebra ka stanici koja se nalazi na sredini između dva udaljena pešačka prelaza. Pitali smo i koliko često, kad uoče nedostatke na putu koji ugrožavaju živote pešaka i učesnika u saobraćaju, reaguju i dopisima traže da se nešto uradi, napravi, namesti znak, iscrta pešački, popravi udarna rupa na kolovozu.

Foto Ilustracija V. N.

Odgovore na ova pitanja nismo dobili, kao ni na pitanje koliko je pešaka minule nedelje na ovom mestu zbog prelaska van zebre dobilo kaznu (5.000 dinara, a polovina tog iznosa ako se plati u roku od osam dana).

Foto Ilustracija V. N.

Ne odgovara ni Sekretarijat za saobraćaj na pitanje da li obilaze deonice oko stajališta i proveravaju potrebe pešaka u svim delovima grada, i zašto na ovom mestu nema "zebre".

SLIČNI PRIMERI U CELOM GRADU

PRIMERI stajališta koja su od prvih pešačkih prelaza udaljeni 100 metara su "Borča raskršće" na Putu za Ovču, ali i stanica "Crkva Sv. Vasilija Ostroškog" u Bulevaru oslobođenja. Najdrastičniji je primer žitelja dela Ostružnice, koji da bi stigli do stajališta javnog prevoza pretrčavaju preko četiri saobraćajne trake Ibarske magistrale, jer pešačkog nema. O ovome su "Novosti" više puta izveštavale i apelovale da se meštanima izađe u susret.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna