Šokantni podaci o turizmu: Crnogorci i Hrvati više potrošili kod nas nego mi kod njih

A. Mikata

25. 10. 2019. u 17:27

Шокантни подаци о туризму: Црногорци и Хрвати више потрошили код нас него ми код њих

Depositphotos

Crnogorski turisti više vole Beograd i Zlatibor nego naši njihov Jadran

SRPSKIM turistima je dosadio giros i sve više njih se odlučuje za turski doner, jer sve manje novca trošimo na odmor u Grčkoj, a sve više u Turskoj.

Pročitajte još:HIT U SVETU: Da li biste uplatili odmor na koji se kreće bez kofera, ne znajući gde idete i koliko ostajete?

Srpski turisti i ove godine nisu štedeli na putovanjima, pa smo u inostranstvu u prvih devet meseci potrošili skoro milijardu i sto evra. Najviše novca smo i ovog leta ostavili na Egeju – 344 miliona evra. Međutim, u grčkim letovalištima su lane, u istom periodu, zadovoljno trljali ruke i u džep stavili 392 miliona evra. Turistički radnici misle da razlog manje potrošnje treba tražiti u kišama, poplavama, požarima, ali i odluci grčkih hotelijera da podignu cene smeštaja. Kao što smo mi kaznili Grčku, tako su i Grci odlučili da ove godine u Srbiji potroše samo 14 miliona evra, dok su se prošle godine češće „hvatali za džep“ pa su ostavili 47 miliona evra. Ovaj podatak ne bi bio šokantan da ih ove, kao i prošle godine, nije stigao gotovo isti broj 43.335 i ostvarili su identičan broj noćenja – 79.284.

Pročitajte još:Prestižni turistički portal svrstao Srbiju u TOP 10 destinacija za narednu godinu

Turskom uslugom su naši turisti, očigledno, zadovoljni, jer svake godine sve više „kitimo“ turske hotelijere. Oni bi, čak, trebali da zagrljajima dočekuju naše goste jer smo im do avgusta ostavili 157 miliona evra, lane 125, a 2017. Godine samo 48 miliona evra. U isto vreme turski turisti u Srbiji kao da su nosili sendviče od kuće, jer su potrošili samo 14 miliona evra, za razliku od lane kada su ostavili 47 miliona evra na vanpansionsku potrošnju. Inače, Srbiju je do avgusta posetilo 74.635 Turaka, što je 15 odsto više nego lane!

Ukoliko bi se, prema podacima NBS, pravila top lista najpopularnijih turističkih odredišta naših turista na trećem mestu bi bila Nemačka gde smo potrošili 62 miliona evra, na četvrtom Italija gde smo ostavili 57, dok peto mesto dele Egipat i Crna Gora sa po 42 miliona evra. Međutim, za Crnogorce je ovo veoma loša vest, jer njihovi turisti više vole Beograd i Zlatibor nego naši njihov Jadran, pošto su oni kod nas potrošili 55 miliona evra!

Slična je situacija i sa Hrvatskom kojoj smo dali 30, a oni nama, čak, 53 miliona evra. U Sloveniji smo potrošili 28, a u Španiji 26 miliona evra.

VIŠE TURISTA A MANjA ZARADA?

U PRVIH devet meseci strani turisti su u Srbiji ostavili 919 miliona evra. Tako, bar, kažu upravo objavljene brojke Narodne banke Srbije koji se ne slažu sa statističkim podacima. Naime, u Srbiju je do avgusta došlo više 2,4 miliona turista, što je za šest odsto više nego lane, a 2018. Godine smo do avgusta prihodovali 970 miliona evra.

BROJKE

344 miliona evra potrošili smo u Grčkoj

392 miliona evra potrošili smo lane u Grčkoj

157 miliona evra potršili smo u Turskoj

127 miliona evra potrošili smo lane u Turskoj


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Drugačiji

25.10.2019. 17:48

Da nemate mozda podatak koliko su zvaka cigateta cevapa pica i raznih stvari kupovali.........sem nocenja i prijavljivanja za ostalo trosenje novca ne mozete da imate ama bas nikakak podatak.

Malevic Bojan

25.10.2019. 18:52

Срамота је да се из Србије изнесе милијарда,а да људи неки живе на рубу егзистенције...

Mirko

27.10.2019. 22:58

@Malevic Bojan - Ima jedna grupa ljudi u Srbiji koja zivi vise nego odlicno. Mahom iz beograda koji skoro nista ne izvozi ali uvozi za celu Srbiju. Jaka centralizacija Srbije i nepravedna socijalna politika je dovela do toga da jedan deo gradjana prospe napolju preko milijardu evra svake godine.,dok drugi zive kao socijalni slucajevi.

Miami

30.10.2019. 11:12

@Malevic Bojan - Veze nemas o zivotu i ekonomiji. Prvo, Beograd uvozi, jer je sediste vecine stranih firmi koje prodaju po Srbiji. Drugo, Beograd je skoro polovina drustvenog proizvoda Srbije. To sto ne izvozi, ne znaci da ne proizvodi. Pola struje se proizvodi na teritoriji Beograda. Pre nego sto manipulises cinjenicama, edukuj se malo, procitaj malo vise. Internet ti je besplatan, valjda si to razumeo, kad ostale stvare nisi.

Maja

25.10.2019. 19:18

Totalno besmisleno...tolike pare ostavljati drugima a ne u svojoj zemlji. Siroma sam al sam besan! Nikad mi do pameti doci necemo!

Milosav

30.10.2019. 12:01

Turista je vise, a zarada od njih visestruko manja?! Mislim da tu ima dosta posla za inspektore, ako i oni nisu u dilu...