SKIJALIŠTE Kanin je najviše slovenačko skijalište i jedino na kome se staze protežu iznad 2.000 metara nadmorske visine. Nalazi se u severozapadnom delu Slovenije, iznad turističkog mesta Bovec i reke Soče.

U izuzetnom prirodnom okruženju, sa planine Kanin se može uživati u veličanstvenom pogledu na Triglav i Julijske Alpe, kao i na Jadransko more - Tršćanski zaliv koji je vazdušnom linijom udaljen nešto više od 50 kilometara.

PROČITAJTE JOŠ - Srpski skijaši hrle u evropska skijališta

Kao posebna atrakcija ovde se svakako navodi da skijališta Kanina ne priznaju državne granice, jer se skijaške staze bukvalno protežu do Italije, pa i dalje do Austrije.

Područje Julijskih Alpa zapravo se nalazi na tromeđi ovih evropskih država. Izgradnjom velike viseće gondole sa italijanske strane, povezana su dva susedna ski-centra, pa je nastalo jedinstveno skijalište Kanin-Sela, prvi međunarodni skijaški centar u regiji. Time je omogućeno skijanje sa jednim ski-pasom.

PROČITAJTE JOŠ - Planine obaraju rekorde u poseti

Skijaška sezona na Kaninu počinje u decembru i traje sve do maja. Na skijalište se dolazi gondolom, koja je i najduža u Sloveniji. Iz mesta Bovec gondola vodi do skijališta Kanin, koje se nalazi 2.200 metara nadmorske visine.

Foto TIC Bovec i SC Kanin

CENE ARANŽMANA JEDNONEDELjNI skijaški aranžman sa doručkom košta oko 300 evra, u zavisnosti od objekta u kojem ste smešteni. A deca sa roditeljima plaćaju oko 200 evra. Prevoz nije uračunat.

Na slovenački deo skijališta otpada polovina ski-staza, koje pored pomenute gondole, opslužuju još tri žičare i jedan ski-lift. Dok italijansku stranu skijališta, sa 15 kilometara staza, pokrivaju četiri ski-lifta i gondola. Za manje zahtevne skijaše u blizini Boveca je i skijalište Čez Soče, sa blagom stazom dužine 900 metara i dva dva ski-lifta.

Bovec je od Beograda udaljen nešto više od 450 kilometara. Preporučuje se put od Kranjske Gore preko prevoja Vršič. Ili preko Škofja Loke i Tolmina, uz italijansku granicu sa jugozapadne strane.

Foto TIC Bovec i SC Kanin

Uz poslovičnu ljubaznost domaćina, mora se navesti i posebno prijateljski odnos prema turistima iz Srbije, koji su više nego rado viđeni gosti na Kaninu.


ATRAKTIVNI LETOVI

ZIMSKI odmor u skijalištu Kanin nije ograničen samo na skijanje i na skijaško trčanje. U organizaciji lokalnog letačkog kluba iz Boveca, u ponudi je i atraktivan let na skijama. Uz obaveznu dozu adrenalina, ovo podrazumeva nezaboravan pogled na Julijske Alpe i okolinu.

Foto TIC Bovec i SC Kanin


SKI-PAS

U PONUDI je i mogućnost kupovine jedinstvenog ski-pasa koji važi za sva tri skijališta, kao i za deo zajedničkog centra Kanin-Sela, a njegova cena je 28 evra.