IZUZETNO povoljne cene, usluga “sve uključeno” i dobra bezbednosna situacija u Turskoj, Egiptu i Tunisu učinili su da u avgustu teško može da se nađe mesto u avionima koji idu ka letovalištima u ovim zemljama.

Cena od 299 evra za sedmodnevni odmor u Hamametu ili Port el Kantauiju, u hotelu sa četiri zvezdice sa uslugom “sve uključeno” i avionskim prevozom, vratila je naše turiste u Tunis. U ovoj zemlji se ponovo ide i na duži period, pa tako tri nedelje boravka u Hamametu s polaskom krajem avgusta koštaju od 639 evra. Nažalost, standardizacija hotela u ovoj zemlji je lokalna, ali niske cene nadoknađuju poneku manu.


PROČITAJTE JOŠ:
Festival viteštva u Despotovcu: Trodnevno putovanje kroz vreme

I egipatsko letovalište Hurgada beleži rekordnu godinu, jer će do kraja sezone ovde letovati oko 25.000 srpskih turista. Odmor u hotelu sa četiri zvezdice i uslugom “sve uključeno” u junu je koštao od 299 evra, a u avgustu takav odmor košta oko 450 evra.

- Prezadovoljni smo, traži se mesto više u avionu koji leti pet puta nedeljno, za razliku od lane, kada je išao tri puta - kaže Miloš Belušević iz “Big blua”.

- Mnogi idu prvi put i traže hotel blizu centra, a oni koji su već bili tamo insistiraju na velikim rizortima sa više sadržaja. Egipat je bezbedan, pa trećina putnika tamo vodi decu. Sezona je toliko uspešna da razmišljamo o tome da naredne godine ponudimo i Šarm el Šeik.

Ne računajući Grčku, u kojoj će i ove godine letovati bar 700.000 srpskih turista, pobednik sezone je Turska, odnosno Antalija, ka kojoj pojedinačno leti najviše naših čartera. Na turskoj rivijeri letovaće oko 40.000 srpskih turista, a veliki je broj i čartera iz Banjaluke.

- Ponovo smo u ponudu vratili i zapadna turska letovališta, od Kušadasija do Marmarisa, jer je tamo klima prijatnija a cene su povoljnije - kaže Zoran Arsenović iz “Kontikija”.

- Većina naših turista voli Kemer i Belek kod Antalije, ali moj je savet da među 500 turskih hotela pogledaju i one u Kušadasiju, jer su renovirani i jeftiniji. Ove godine smo imali i mnogo čarter-letova iz Banjaluke, koji su bili “puni ko oko”, pa ćemo naredne sezone iz Republike Srpske “podići” dva aviona ka Turskoj i jedan ka Grčkoj.


PROČITAJTE JOŠ:
Majorka - egzotični "latino" raj u Evropi

Nažalost, zbog Bajrama, koji Turci slave ovog avgusta, mali je broj “last minit” aranžmana za ovu zemlju.