Policija ga slučajno pronašla na ulici: Deka od 93 godine neopaženo izašao iz smederevskog Doma za stare, niko ne zna kako

Novosti online / J. Ilić

21. 04. 2020. u 13:19

Iz Doma za stare u Smederevu neopaženo je izašao deka star 93 godine. Pošto je dementan, nije objasnio ni kada ni kako je napustio karantin, policija ga našla na kilometar od doma

Полиција га случајно пронашла на улици: Дека од 93 године неопажено изашао из смедеревског Дома за старе, нико не зна како

Foto N. Živanović

SMEDEREVO – Deka star 93 godine pobegao je iz Doma za stare u Smederevu koji je u karantinu od pojave infekcije koronavirusom, saznaju „Novosti“. Starca je slučajno, na ulici, pronašla policija, a ne zna se ni kada, ni na koji način je uspeo neopaženo da napusti ustanovu koju čuvaju pripadnici Vojske Srbije.


Korisnika gerontološkog centra, sa prebivalištem u Požarevcu, rođenog 1927. godine, jutros oko 7,00 časova patrola policije spazila je u Ulici Kajmakčalanskoj. Kako je deka dementan, trebalo je vremena da utvrde identitet, kao i činjenicu da je zapravo korisnik Dom za stare, koji je udaljen skoro kilometar od mesta gde je nađen.


- Nakon obavljenih razgovora nije jasno kada je deka napustio Dom, kao ni kako je uspeo da izađe iz kruga ustanove, a da ga niko ne vidi. Dom, inače, ima tri izlaza koje čuvaju pripadnici Vojske. Protiv deke nije podneta prijava, jer je dementan, i nije svestan učinjenog dela - potvrđeno nam je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu.


Kako saznajemo, starac je nedavno testiran na koronavirus i nalaz je negativan. Ipak, pozvana je medicinska ekipa kovid ambulante koja je deku bezbedno vratila u Dom.


Ova ustanova socijalne zaštite je deset dana, odlukom resornog Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja, pod merom „izolacije u izolaciji“. To znači da nikome nije dozvoljen ulaz ni izlazak, a objekat čuva Vojska Srbije.


Do nedavno, u Domu za stare bili su u izolaciji i zaposleni i korisnici. Zbog lečenja, jedanaestoro radnika prebačeno u neku od banja, dok je 32 korisnika, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, na lečenju u nekoj od kovid bolnica u Beogradu.


Do sada je testirano ukupno 180 korisnika i zaposlenih ovog gerontološkog centra. Ustanovljeno je prisustvo koronavirusa kod ukupno 76 osoba- 65 korisnika i jedanaestoro zaposlenih. Nisu obrađeni svi testovi.


Nije ustanovljeno ko je nulti pacijent odnosno kako je zaraza ušla u Dom za stare.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Nemanja Simović

21.04.2020. 14:17

još jedanput država je pokazala da ima sposobno policiju da očuva red u ovim teškim vremenima

Micko Lovric

22.04.2020. 13:26

@nemanja simovic "policija SLUCAJNO PRONASLA". To je jedina sposobjost ovih tvojih...