ZAVOJSKO jezero na Staroj planini, udaljeno 18 kilometara od jedinog grada na krajnjem jugoistoku Srbije, tri decenije po završetku radova na brani HE "Pirot" - dobiće prvi planski dokument.

Shodno odluci odbornika Skupštine grada u Pirotu, tokom ove godine će - u saradnji sa nekoliko ministarstava koja su svako iz svoje nadležnosti zadužena za park prirode u kojem se nalazi ova poluprirodna akumulacija, iz koje se proizvodi i struja - biti izrađen plan generalne regulacije. Pomenutim aktom bi trebalo da bude obuhvaćeno oko 2.000 hektara u nekoliko katastarskih opština, što će biti osnov za buduću izgradnju u priobalju, odnosno za razvoj turizma na ovom delu planine.

Uz konstataciju da je ovo prva urbanistička razrada tog prostora u parku prirode, načelnik Odeljenja za stambeno-komunalnu delatnost pri Gradskoj upravi Zoran Krstić dodaje da će planeri u ovoj turističkoj regiji obuhvatiti delove Zavoja, Pokrevenika, Male i Velike Lukanje, Pakleštice, Bele i Gostuše. Na ovom području dosad dozvole nisu izdavane, osim za ekonomske, pomoćne i stambene objekte koji su u okviru samih sela.

Uslovi za buduću izgradnju zavisiće i od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, zatim od Ministarstva trgovine i turizma, te od Ministarstva životne sredine. Sve ove institucije imaće svoje uslove, a u obzir će se uzimati i stavovi Ministarstva energetike, resora zaduženog za kulturu i Zavoda za zaštitu spomenika. Tek potom će se pristupiti regulaciji kompletnog područja, što bi, u formi nacrta, trebalo da bude završeno za 18 meseci.

Posebno je značajno i to što će se usvajanjem ovog dokumenta definitivno znati i sudbina već izgrađenih objekata, koje su vlasnici podigli na svojoj očevini u priobalju jezera.
PROČITAJTE JOŠ: Posle šest godina: Nastavak gradnje Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu


Zoran Krstić

Upravo zbog nedostatka planskog dokumenta, pre desetak godina je sa same obale uklonjeno oko 200 montažnih objekata koji su bili podignuti na državnom zemljištu, a pitanje je šta će biti sa objektima koje su vlasnici podigli na svojim parcelama, za koje nikad nisu dobili zabranu da ih ne grade. Procenjuje se da oko jezera ima najmanje nekoliko stotina takvih građevina i ovo je tokom poslednjih decenija jedini realni povratak stanovništva iz grada na planinu.

A, toliko pominjana akumulacija je duga 18 kilometara i ima zapreminu od oko 17 miliona kubika prvoklasne staroplaninske vode, pa je u perspektivi predviđena i za vodosnabdevanje mesta nizvodno od Pirota, uključujući i grad Niš.


Raj za ribolovce/Foto V. Ćirić