Posle molebana u drevnom hramu, u cengtru grada, koji j posvećen Pokrovu Prsvete Bogorodice u Loznici, koji je služio episkop šabački Lavrentije, sa svettenstvom iz Jadra, za sršski narod na Kosmetu i u Crnoj Gori, krenula je litija kroz grad u kojoj ne bilo nekoliko hiljada Lozničana i Jadrana.

Pročitajte još: Istorijske litije u Crnoj Gori: Mitropolit cele Ukrajine večeras predvodi litiju u Podgorici, više hiljada Beranaca na ulicama (FOTO+VIDEO)

Narod ovog dela Srbije, koji je, vazda, kroz vekove i decenije, bio od velike koristi braći u svim delovima Srbije i van nje, gde je, na razne načine, tokom minulih ratova prošlo, kraće ili duže zbrinjavano oko pola miliona Srba nevoljnika iz BiH i Hrvatske, okupio se u litiju da iskaže ljubav prema braći u Crnoj Gori, koji su ustali da zaštite srpske pravoslacne bogomolje.Mirno i dostojanstveno, predvođeni episkopom Lavrentijem, prošli su gradskim ulicama i trgovima i vratili su u hram na Šancu. Molebani za Srbe u Crnoj Gori i na Kosmetu, inače, održavaju se svakog petka u crkvama u lozničkom kraju, u obe crkvene opštine.
- Sabrali smo se, ovde, u junačkoj i plemenitoj Loznici, da ukažemo na značaj našh svetinja, koje su bile i ostale naš najbolji putokaz za budućnost i lakšu borbu sa aktuelnim mukama i nevoljama - rekao je vladika Lavrentije. Borba za očuvanje naših svetinja naša je stalna obaveza. Naš duhovni prostor je jedinstven i niko ge ne može da deli, cepa, razdvaja ili arči kako mu padne na pamet. Lepo je bilo videti lica ovih ljudi koji imaju toliku ljubav i toplinu za svetinje i u Crnoj Gori i za našu braću u njoj.