PROIZVODNjA u tri fabrike koje posluju na prostoru nekadašnje Mašinske industrije Niš (MIN) i u kojima radi više od 500 radnika zaustavljena je već dva dana. Razlog je krađa 180 metara bakarnog visokonaponskog kabla koji spaja dve trafostanice u industrijskoj zoni Niša. Šteta se, kažu direktori ovih firmi, procenjuje u milionima dinara dnevno, dok je cena ukradenih kablova najviše 200 evra. Rukovodioce i radnike ovih fabrika zabrinjava i što ne znaju kada će se proizvodnja nastaviti, jer se još ne zna kada će biti postavljeni novi kablovi.

Struja je u fabrikama "MING kovačnica", "Jugoimpeks" i "Vosloh skretnice" nestala u sredu oko 14 časova, a radnici su to odmah prijavili "Elektrodistribuciji".

- U "Elektrodistribuciji" najpre nisu bili sigurni gde je kvar - kaže za "Novosti" Nemanja Madžarević, direktor "MING kovačnice". - Dogovorili smo se da pogasimo sve mašine i opremu, i probali smo da nađemo kvar. Uveče smo, međutim,otkrili da su presečena sva tri bakarna kabla koja napajaju sve tri ove velike fabrike. Od srede u 17.30 do jutra smo pokušavali da uklonimo kvar i utvrdimo nadležnost i odgovornost za kablove koji napajaju naše fabrike. Ali merna mesta se nalaze unutar fabrika, a kablovi su presečeni van kruga, blizu trafostanice čiji je vlasnik "Elektrodistribucija".

Madžarević kaže da su gubici ogromni jer trenutno nijedna od tri fabrike ne radi, a morali su da odlože i sve izvozne poslove. Sami kablovi, pojašnjava, koštaju najviše od 150 do 200 evra, dok je u njegovoj firmi proizvodnja stala i na gubitku su većem od 10.000 evra dnevno.


PROČITAJTE JOŠ: Hit priča iz Trstenika: PRVI DAN došao na posao, pa posle dva sata PORODIO ženu u Domu zdravlja (FOTO)


- Radimo sedam dana u tri smene, a gotovo sve što proizvedemo izvozimo na evropsko tržište - kaže Madžarević. - Upravo su nam tu i partneri iz nemačke auto-industije i zaista ne znam kako da im objasnimo da u 21. veku u centru grada nemamo struju u pogonima jer je neko isekao i ukrao kablove i to ne prvi put.

Nemanja Madžarević


Ivica Ranđelović iz firme "Vosloh skretnice" kaže da su gubici ogromni i u njihovoj fabrici, i da već premašuju milion dinara. Nesigurni su, kaže, kada će se proizvodnja nastaviti.

Isečene instalacije


POLICIJA TRAGA ZA POČINIOCIMA

U POLICIJSKOJ upravi Niš kažu da počinioci još nisu otkriveni, ali da rade na rasvetljavanju ovog događaja.

- Odmah po prijavi da su ukradeni visokonaponski kablovi u MIN Niš, policija je izašla na lice mesta - kažu u PU Niš. - Obavestili smo Osnovno javno tužilaštvo i policija intenzivno traga za počiniocima ovog dela.