Hit priča iz Trstenika: PRVI DAN došao na posao, pa posle dva sata PORODIO ženu u Domu zdravlja (FOTO)

Novosti Online / S.BABOVIĆ

13. 02. 2020. u 16:00

Mladi lekar dr Ivan Milutinović (39) po povratku u rodni grad sa specijalizacije za ginekologa

Хит прича из Трстеника: ПРВИ ДАН дошао на посао, па после два сата ПОРОДИО жену у Дому здравља (ФОТО)

Foto: S. Babović

TRSTENIK - POROĐAJI u domovima zdravlja su vrlo retki, ali da ih obave mladi doktori, tek pristigli sa specijalizacije, u Trsteniku ne pamte. Upravo to se dogodilo 3. februara, kada je na posao, svog prvog radnog dana, došao dr Ivan Milutinović(39), mlad specijalista ginekologije i akušerstva. Posle samo dva sata rada u ordinaciji, primio je pacijentkinju Danicu Kovačević(27) u poodmakloj trudnoći.


To što Trstenik nema porodilište čitavih 30 godina nije bila prepreka mladom doktoru da uz podršku iskusne načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dr Dragice Gočanin-Pejčić da pomogne da na svet dođe zdrava devojčica teška 3.310 grama.


- Sa specijalizacijom sam završio 21. januara, i javio se na posao u prošli ponedeljak, prvi put kao samostalni doktor sa svojim pečatom, što je naravno za “nove” specijaliste, posebna odgovornost - svedoči za “Novosti” dr Ivan Militunović, koji je godinama radio u trsteničkoj hitnoj pomoći.


- Oko 9,30 je u ordinaciju ušla trudnica, kojoj je već pukao vodenjak, žalila se na jake bolove. Već pri prvom pregledu bilo je jasno da je porođaj počeo, videla se glavica bebe. Nije bilo nikako vremena za transport do matičnog porodilišta u Kruševcu. Sve se odigralo vrlo brzo, u dva-tri napona. Beba je odmah zaplakala i znao sam da će sve biti kako valja.


U međuvremenu je sanitet hitne pomoći bio spreman za prevoz od Doma zdravlja “Dr Sava Stanojević” u Trsteniku, do Opšte bolnice u Kruševcu. Sa majkom i bebom krenula su oba lekara. Po prijemu u porodilište, obe su zbrinute, a vrlo brzo su kolege iz kruševačke bolnice javile Trsteničanima da sve protiče u najboljem redu.


- Specijalizaciju sam završio na GAK “Narodni front”, a ceo staž u Višegradskoj, u tim ustanovama sam zaista stekao vrhunsko znanje i praksu - podvlači dr Milutinović.- Porođaji se ne obavljaju u primanroj zdravstvenoj zaštiti, ali bio sam spreman. Uz načelnicu, koja je izuzetan stručnjak, kao i iskusne babice sve je i moralo da se završi baš kao što jeste.


U Rujišniku - slavlje. Prinova je obradovala celo selo gde živi tek oko 130 duša. Mala beba Nevena ulazi u drugu nedelju života.- Prvo sam dobila bolove, a vodenjak mi je pukao bukvalno ispred zgrade hitne pomoći - priča za “Novosti” porodilja Danica Kovačević, koja je 17.januara ušla u deveti mesec.


- Odmah su me primili i krenuo je porođaj. Malo sam se uplašila, što je normalno, ali imala sam poverenja i u u mladog doktora i doktorku.Dok u naručju drži stariju ćerku Nikolinu, Aleksandar(38) priča kako im je sada želja da dobiju i treće dete. Dve devojčice ušle su u dom Kovačevića za samo 15 meseci, i to posle nekoliko godina pokušavanja da osnuju porodicu. Baka Verica i deka Velibor živo prepričavaju dramatični događaj sa srećnim krajem.Za prabaku Zoricu, mladi doktor je junak.


- Nisam stigla da ga upoznam, ali će baba da mu odnese svašta! - ushićeno govori Zorica Kovačević.


- Bog da ga poživi!
ZA TRUDNICE SADA I DRUGA SMENA


NAČELNICA dr Dragica Gočanin-Pejčić za “Novosti” govori da je dolaskom novog ginekologa, u Dom zdravlja sada moguće organizovati i drugu smenu. Do kraja godine im stiže još jedna koleginica,pa će tako inače prebukirana služba uspeti da sa ukupno četiri ginekologa raspodeli blizu 16.000 kartona. Od 800 do 900 porođaja godišnje bude u Trsteniku, što je oko 400 manje u odnosu na pre samo šest godina. Osim u Kruševcu,Trsteničanke se porađaju i u Kraljevu.


- Dosta smo uradili u prethodne tri godine za pobošljanje uslova rada i bolje reproduktivno zdravlje pacijentkinja: otvoreno je savetovalište za trudnice, dobili smo 4D ultrazvuk, aparat za radio-talase, koji otkriva premaligne lezije na grliću materice-predočava dr Dragica Gočanin-Pejčić, koja je svojevremeno imala slično “vatreno krštenje” kao i dr Milutinović. -Dnevno uradimo oko 40 pregleda i dodatno,gledanje rezultata.Sa dolaskom novih i odlično obučenih kolega, sve će biti mnogo lakše.
NIŠTA BEZ HITNE


POSEBNU ulogu u zbrinjavanju trudnica i porodilja u Trsteniku, ističu u Službi za zdravstvenu zaštitu žena, imaju kolege iz hitne pomoći. Ove nedelje su uspešno zbrinuli bebicu rođenu u kući u Medveđi. Majci je to bilo sedmo dete i nije htela u bolnicu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

* КОМЕНТАР *

13.02.2020. 17:33

Нека си ти, као и твоја породица, нама жив, здрав и поштен па да их тако породиш на хиљаде!!! Срећно ти било у животу и каријери!!!

Tehnicar

14.02.2020. 00:23

Cestitam mami, ali clanak je veoma glup.Doktor je ucio za ginekologa, nije uradio operaciju na mozgu ili srcu