ZBOG zagađenja vazduha, udruženje građana pod nazivom "Pro.Tok 21" je zatražilo hitan sastanak sa nadležnima u gradu, a - kao svojevrsni znak za uzbunu - zaštitne maske su "dobili" čak i spomenici znamenitim ličnostima u Smederevu.

"Zaštićeni" su, tako, bronzani Dimitrije Davidović i Branislav Nušić, dok je Dositej Obradović na reveru poneo crveni bedž - simbol upozorenja na zabrinjavajuće podatke o kvalitetu vazduha tokom proteklih meseci, posebno u decembru, kada se Smederevo našlo na listi najzagađenijih gradova sveta.

- Ova tri spomenika smo odabrali jer verujemo u to da bi nas otac štampe, komediograf i prosvetitelj podržali u naporima da Smederevo učinimo čistijim gradom. Jer, Agencija za zaštitu životne sredine je još 2018. i zvanično saopštila da Smederevci udišu "prekomerno zagađen vazduh", ali lokalna samouprava nije uradila mnogo toga da reši ili bar ublaži problem. Istovremeno, građani žele da znaju koliko je njihovog novca potrošeno za zaštitu životne sredine, te zbog čega je taj iznos ove godine manji nego lane - kaže Dragan Nedeljković iz pomenutog udruženja.

Pročitajte još - "Ovo nije nikakva atmosferska katastrofa, štetno ako je vazduh loš duže od 35 dana": Direktorka Klinike za pulmologiju KCS o vazduhu i zagađenju u Srbiji

Javnost, nadalje, traži odgovor na pitanje zbog čega do 2022. nije planirana nijedna kapitalna investicija koja bi direktno uticala na smanjenje aero-zagađenja, tim pre što je usvajanje Plana kvaliteta vazduha bila zakonska obaveza lokalne samauprave.

- Propisano je i to da javnost mora biti upoznata sa ovim dokumentom. Gradonačelnik Jasna Avramović najavljuje da će ovaj akt biti usvojen do kraja meseca, a izostala je, inače meophodna, javna rasprava - kaže Nedeljković, ne zaboravljajući ni potrebu da u akciju budu uključeni i ovdašnja Železara, i predstavnici civilnog sektora.

Dimitrije Davidović,Foto "Crveni bedževi"

Aktivisti, na kraju, smatraju da bi - upravo zbog gotovo svakodnevnih prekoračenja "crvenih linija" - o aero-zagađenju u Smederevu trebalo doneti i kratkoročni plan.

MONITORING

- SMEDEREVO je dobilo preporuke o ispravljanju propusta, kao i rok za donošenje Plana kvaliteta vazduha, koji još nije istekao. Uspostavili smo monitoring u praćenju postupanja organa koji je najavio da će korigovati svoj rad, u skladu sa preporukama. U slučaju nepostupanja, ubuduće će uslediti i reakcije u skladu sa zakonom - saopšteno je iz Kabineta zaštitnika građana.

VALjEVO

POSTUPAJUĆI po preporuci Ministarstva prosvete, u valjevskoj predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" su odlučili da decu ne izvode u dvorišta. Dosad su vaspitači, saznajemo, ovu meru primenjivali sporadično, kada bi dobili obaveštenje o tome da je povećana koncentracija PM čestica. Do daljenjg će, saznajemo, i provetravanje prostorija vrtića trajati kraće nego što je to uobičajeno.

(B. P.)


Pokazatelj aero-zagađenja u Smederevu Foto N. Živanović

PETROVAC NA MLAVI

OPŠTINA u Petrovcu na Mlavi je obavezala sva privredna društva čije aktivnosti utiču na stanje životne sredine da dostave podatke o izvorima zagađivanja, te vrstama, količinama, načinu i mestu ispuštanja zagađujućih materija u vazduh, vode i zemljište, ali i o količinama, vrsti, sastavu i načinu tretmana otpada. Ovdašnje Odeljenje za urbanizam, planiranje i razvoj će te informacije unositi u Lokalni registar izvora zagađivanja.

Podatke za 2019. je potrebno dostaviti najkasnije do 31. marta, a pravna lica na koja se ovo ne odnosi su obavezna da o tome prilože potpisanu i overenu izjavu. D. N.