Požarevac: Grad plaća boravak dece u privatnim vrtićima

D. NOVKOVIĆ

17. 09. 2019. u 14:40

Пожаревац: Град плаћа боравак деце у приватним вртићима

Dečji vrtić "Pčelica" Foto D. Novković

Da ne bi bilo dece "ispod crte", a obično ih svake godine bude oko 300, primeniće se nekoliko rešenja za ovaj problem

ZBOG nedovoljnih kapaciteta dečjih vrtića u Požarevcu, u kojima svake godine "ispod crte" ostane oko 300 mališana, grad će učestvovati u plaćanju cene smeštaja u privatnim vrtićima.

Prema rečima gradonačelnika Baneta Spasovića, u Požarevcu će biti otvorena dva takva vrtića, ali se još uvek ne zna koliko će mesta biti u njima i koji će biti kriterijumi za ostvarivanje subvencionisane cene.

- Mi ćemo videti koju ćemo metodologiju primeniti kod izračunavanja subvencija i koliki će biti udeo grada u ceni smeštaja. Ovakvo rešenje neće biti jeftino, ali je povoljnije i brže nego da se krene u gradnju novih vrtića, što iziskuje projekte, dozvole i nova zapošljavanja - zaključio je Spasović. On je dodao da, ukoliko bude potrebno, izgradiće se jedan vrtić u Kostolcu, za koji je već urađen projekat.

Osim u privatnim vrtićima, rešenje za smeštaj dece je i formiranja centralne kuhinje. U njoj bi se pripremali obroci i dostavljali svim vrtićima, u kojima bi bile oslobođene kuhinjske prostorije za smeštaj neupisane dece. - Ova ideja predstavlja dobro rešenje. Stali smo sa njom, ali radićemo na tome da je sprovedemo u delo - rekao je Spasović.


PROČITAJTE JOŠ - Ispod crte 296 dece


Još jedna ideja koju je gradonačelnik spomenuo kao moguće rešenje jeste da se sprovođenje predškolskog programa premesti u osnovne škole, čime bi se oslobodio prostor u vrtićima. U okviru požarevačke Predškolske ustanove "Ljubica Vrebalov" trenutno postoji devet vrtića i po jedan u Kostolcu i u naselju Lučica. U ovim objektima ukupno je smešteno oko 2.000 dece.


Bane Spasović


DVA VRTIĆA

POSLEDNjA dva vrtića u Požarevcu su otvorena u septembru 2014. i u januaru 2015. godine. Reč je o vrtićima "Danica Radosavljević" u MZ Burjan, i "Duško Radović u MZ Čačalica, vredni 90 i 93 miliona dinara, čiji su kapaciteti 150, odnosno 170 dece.PREKOBROJNI

OVE godine u vrtiće je primljeno 207 dece, a 296 ostalo je "ispod crte". U Požarevcu je bez mesta u vrtićima ostalo 266, u Kostolcu 20, a u Lučici 10 mališana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije