ZBOG povećanog broja divljih svinja na krajnjem jugoistoku Srbije, Lovačko udruženje "Ponišavlje" iz Pirota svakodanevno izdaje dozvole za njihov odstrel.

Sezona je otvorena i za vuka, šakala i lisicu, ali članove pomenutog Udruženja i ratare najviše zanimaju štetočine koje pustoše kukuruzišta u dalekim staroplaninskim selima, ali i u mestima bliže gradu.

- Zbog prenamnoženja ove vrste divljači, ovaj režim će važiti do 28. februara naredne godine. Inače, tokom proteklih nekoliko dana smo zabeležili čak šest odstreljenih primerka - kaže upravnik lovišta Ljubiša Stanković, napominjući da su na oprezu i zbog afričke kuge u susednoj Bugarskoj.

Pročitajte još - Divlje svinje beže od poplava (VIDEO)

Lovci su u stalnom kontaktu sa meštanima čiji je zadatak da prijave svako sumnjivo uginuće, ili ako primete bolesnu divlju svinju, a sarađuju i sa veterinarskom, odnosno sanitarnom inspekcijom.

U međuvremenu, mada zadovoljni zbog lovačke pomoći, ratari - svesni da oni ne mogu biti na svakoj njivi - organizuju dežurstva u društvu ovčarskih kerova, te bacaju petarde, lupaju u stare lonce i šerpe, prave razna strašila...

ITALIJANI NA OBUCI

PIROTSKO Udruženje ima i tradicionalno dobru saradnju sa kolegama iz Italije, odakle lovci svake sezone dovode kerove da ih ovde obučavaju za lov na jarebicu. A, o tome da je reč o jednom od najatraktivnijih i najvećih lovišta u Srbiji, svedoči i podatak da je ovde - tokom sezone koja traje do kraja meseca - dosad odstreljeno 26 srndaća.