PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA: Preti ekološka katastrofa, izlila se cisterna sa 75 tona mazuta u Moravicu kod Ivanjice

NovostiOnline / V. I.

14. 08. 2019. u 11:11

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: Прети еколошка катастрофа, излила се цистерна са 75 тона мазута у Моравицу код Ивањице

Foto: printskrin YouTube

Nadležne službe uspele su da posle celonoćne borbe zaustave širenje naftne mrlje u Moravici kod Ivanjice. Ipak mazut se proširio daleko i preti da uništi biljni i životinjski svet u ovoj reci
Nadležne službe uspele su da posle celonoćne borbe zaustave širenje naftne mrlje u Moravici kod Ivanjice. Ipak mazut se proširio daleko i preti da uništi biljni i životinjski svet u ovoj reci.

Ovkava situacija u Moravici ugrožava i slivove reka nizvodno od Ivanjice, sve do Čačka.

Opštinskim službama u pomoć su pristigli i pripadnici Sektora za vanredne situacije Srbija voda, koji su postavljali mreže za sprečavanje širenja mazuta.

PROČITAJTE JOŠ - Izlio se mazut u Moravicu, proglašena vanredna situacija u Ivanjici

- Po prijavi građana, MUP-a i ribočuvara izašli smo na teren i ustanovili da se u Moravicu izlila masna mrlja od nafte. Locirali smo mesto odakle dolazi, a uvidom u atmosfersku kanalizaciju konstatovali da se izlio mazut iz cevi za grejanje Zavoda za rehabilitaciju – rekao je opštinski komunalni inspektor Branko Raičević.

Nadležne službe obilaze teren i prate kretanje masne mrlje. Prema prvim informacijama, mrlja se ne kreće nizvodno prema Arilju, ali iz higijensko-epidemijoške službe, ipak, apeluju na građane da ne koriste vodu za piće, bunare i polivanje voća i povrća.


Problem je donekle rešen pošto je ostatak mazuta iz cisterne sa 75 tona mazuta u Zavodu za rehabilitaciju, pretočen u tri autocisterne koje su stigle iz Uba i transportovan u zdravstvene centre u Užicu i Čačku, kao i u čačansku toplanu.

Prema rečima Momčila Mitrovića, zamenika predsednika opštine Ivanjica, ovo je verovatno najveća katastrofa koja je zadesila Ivanjicu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije