Izlio se mazut u Moravicu, proglašena vanredna situacija u Ivanjici

Tanjug

14. 08. 2019. u 01:03

Излио се мазут у Моравицу, проглашена ванредна ситуација у Ивањици

Foto: Prinstcreen YT

Rekom Moravicom pluta velika masna mrlja od mazuta, a u opštini Ivanjica je zbog toga proglašena vanredna situacija. Izlio se mazut za grejanje Zavoda za rehabilitaciju

Rekom Moravicom pluta velika masna mrlja od mazuta, a u opštini Ivanjica je zbog toga proglašena vanredna situacija.


Kako prenosi RTS, izlio se mazut za grejanje Zavoda za rehabilitaciju.


Procenjuje se da su u pitanju rezerve od oko 70 tona mazuta koji je nedavno nabavljen za predstojeću grejnu sezonu.


"Mazut se iz atmosferske kanalizacije izlio u Moravicu. Ekološki i komunalni inspektori reagovali su odmah. Ne mogu da kažem koji je uzrok, niti da li će neko za to snositi odgovornost. Važno nam je kao lokalnoj samoupravi da što pre stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačkui može napraviti veliku ekološku katastrofu u celoj zapadnoj Srbiji", rekao je Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.


Prema Mitrovićevim rečima, mora se istočiti sav mazut koji se nalazi u cisternama, a tek onda se može krenuti u saniranje posledica na Moravici.


"Ono što je bitno za građane Ivanjice jeste da je voda za piće ispravna, jer se vodozahvat nalazi 15 kilometara uzvodno, ali nije za tehničku upotrebu za pojenje stoke ili zalivanje od mesta izlivanja, pa na dole", naglasio je Mitrović.


To je, kaže, preporuka Zavoda za javno zdravlje.


"Bilo koju prepreku da stavimo na mlaz mazuta on popusti. Čekamo mašinu da stigne i moramo napraviti neku kaptažu da se taj mazut sliva. Mi kao lokalna samouprava smo se maksimalno angažovali, uradićemosve što je u našoj moći. Ali nam je potrebna pomoć malo viših instanci od opštine Ivanjica", istakao je Mitrović.


Meštani koji žive pored reke u naselju Šume kažu da su primetili masnu mrlju u ponedeljak popodne. Na terenu su predstavnici lokalne samourave i vodoprivredne inspekcije. Očekuje se dolazak i predstavnika Sektora za vanredne situacije.


Iz čačanskog zavoda za javno zdravlje navode da su obavešteni da se dogodio incident oko zagađenja reke Moravice i da čekaju obaveštenja o daljim postupcima od nadležnih organa koji gazduju rekom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dr24

14.08.2019. 16:11

Zbog ovakvih stvari treba imati prečisćivače za vodu na bazi reverzne osmoze koji omogucavaju potpunu filtraciju vode i eliminaciju svih necistoca iz nje...To je razlog zbog kojeg moja porodica i ja koristimo nobelov prečisćivač već 7 godina. Neću da razmišljam sta se sve izliva u vodu koju koristimo u domaćinstvu dok se zataškava situacija da bi se izbegla panika.

Janko

14.08.2019. 17:07

Postoji li u ovoj zemlji neki uredjaj za prečišćavanje vode ili treba da se dogodi katastrofa ogromnih razmera da bi se neko pozabavio time da takav uredjaj napravi?!!! Po svemu sudeći ostaje nam samo da se kao i uvek nadamo da ce se desiti čudo i da je se problem rešiti sam od sebe...

sabi

14.08.2019. 17:24

Stvarno svasta i treba da koristimo takvu vodu, bez aparata za prociscavanje vode, ni slucajno ni u domacinstvu, a kamoli za pice. Samo filtrirana voda dolazi u obzir.

mimo

14.08.2019. 17:40

upravo tako, uzmi stvar u svoje ruke, bar resi problem u svom domu, aparatom za filtriranje vode, savrseno zdrava i cista voda, bez kamenca, hlora i ko zna cega jos..., zdrava voda za zdrav zivot