KAKO cene karata za obilazak Resavske pećine nisu menjane pet godina, JP "Resavska pećina" povećalo je cene ulaznica za po 50 dinara za sve kategorije posetilaca. Karta za odrasle iznosi 350 dinara, za učenike od sedam do 18 godina 300 dinara, a za decu do sedam godina samo 50 dinara.

Pročitajte još: DIVNA VEST ZA BUDUĆE MLADENCE: Resavska pećina organizuje venčanja

- Održavanje, čuvanje i unapređenje spomenika prirode Resavska pećina je veoma skupo. Prošle godine, na primer, iz sopstvenih prihoda pokrivali smo samo 40 odsto troškova, dok su ostatak prihoda činile subvencije opštine Despotovac i nadležnog Ministarstva zaštite životne sredine. Kako bismo smanjili subvencije, išli smo na minimalno povećanje cena ulaznica - kaže, za "Novosti", v.d. direktora - Milostiva Kočić.

JP "Resavska pećina" dobilo je i odobrenje Vlade Srbije za naplatu ulaza u zaštićeno područje "Lisine", u iznosu od 100 dinara za odrasle i 50 dinara za decu. Ukoliko budu posetili vodopad Veliki buk, kanjon, Veliko vrelo, cena će biti duplirana. Plaćanja su oslobođene osobe koje žive ili su zaposlene na zaštićenom području, ili u njemu obavljaju službene poslove, kao i invalidna i lica sa posebnim potrebama, penzioneri s najnižim penzijama i deca predškolskog uzrasta.

Pročitajte još: Resavsku pećinu posetilo 5.000 turista

Za obavljanje ugostiteljskih i energetskih delatnosti, trgovine i saobraćaja, kao i za održavanje manifestacija i korišćenje imena i znaka zaštićenog područja "Lisine", određene su naknade.

Tako će hoteli taksu na ležajeve godišnje plaćati 800 dinara, dnevna naknada za tezge biće 330 dinara po kvadratnom metru, a snimanje reklamnih filmova dnevno će koštati 20.000 dinara. Naknade za bilborde po kvadratnom metru naplaćivaće se 35.000 dinara, korišćenje vozila u zaštićenom području dnevno će stajati od 50 do 1.000 dinara, auto-moto priredbe naplaćivaće se 45.000 dinara, a korišćenje imena i znaka jedan odsto od ostvarenog prihoda.